04. 07. 2022.

Mještani Karanovca protiv otvaranja rudnika-kamenoloma

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protive se otvaranju rudnika-kamenoloma u ovom naselju. Kažu da od borbe neće odustati sve dok investitor preduzeće Integral inženjering ne odustane od izgradnje postrojenja.

Detonacija i prašine nema gotovo deset godina koliko ne radi rudnik krečnjaka ”Planina”, kažu stanovnici mjesne zajednice Karanovac. Za to vrijeme sanirali su štete.

”Ja sam morao sve generalno raditi, čim je prestao tamo taj kamenolom raditi nema pucanja više i od prašine nisi mogao živjeti kako nosi vjetar. Ovo kako su prestali raditi milina, e sad u buduće, mi nismo za to”, priča Milorad Banović, mještanin Karanovca.

”Ne treba nam, mi ovdje od prašine nismo mogli živjeti, to kao da je jedna magla ujutro, još gore. Kada oni ispaljuju mine to se trese kao da je zemotres, eto kako je bilo, to je užas”, rekao je mještanin, Mlađo Kajkut.

Vlada Srpske koncesiju za kopanje rude 2018. godine dala je najpovoljnijem ponuđaču preduzeću Integral inženjering iz Laktaša.

Posjeduju li potrebnu dokumentaciju i kada planiraju početi sa radom iz ove kompanije nismo saznali. Ranije su saopštili da sa nesmetanim radom na eksploataciji mogu početi i da će kompletiranje dokumentacije sprovesti u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

Mještani tvrde da je sve rađeno mimo njih ali i da su pravnom borbom osporili sve dozvole.

 ”Sva rješenja, dozvole napali smo pred odgovarajućim institucijama odnosno organima, namaju niti jedno rješenje i dozvolu za gradnju koje omogućavajhu početak radova koje nisu blagovremeno osporene. To je ujedno jedan od parametara da tu postoji naselje, stanovništvo, postoje grupe građana koje se direktno protive otvaranju tog kamenoloma”, naveo je mještanin, Milomir Vučić.

Ukoliko ponovo krenu radovi u kamenolomu možemo se iseliti, poručuju stanovnici naselja Karanovac.  Buku i detonaciju više ne mogu podnositi a nemoguće je, navode, bilo šta raditi u rudniku a da mještani ne trpe posljedice. Traže da se ovom lokalitetu promijeni namjena iz industrijsko-poslovne, kako bi živjeli bez zagađanja.

(BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender