27. 06. 2022.

Sindikat pravosuđa: Na postojeće koeficijente posebno iskazati topli obrok i regres

Sindikat pravosuđa Republike Srpske zatražio je da radnicima u pravosuđu na postojeće koeficijente posebno budu iskazani topli obrok i regres.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović podsjetio je da je Vladinom odlukom ove godine propisan tačan iznos toplog obroka koji iznosi 0,75 odsto od prosječne plate, što za je ovu godinu neto osam KM po danu.

“U novembru prošle godine na sastanku sa predsjednikom Vlade Republike Srpske obećano nam je da će doći do povećanja plata, što je i ispunjeno. Tada nam je rečeno da nema dovoljno novca da se ispoštuje obaveza koju propisuje Zakon o radu, a to je iznos toplog obroka”, pojasnio je Petrović u izjavi novinarima poslije sindikalnog sastanaka za regiju Istočno Sarajevo.

Petrović je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske krajem prošle godine donijela zaključak kojim obavezuje Vladu da nastavi pregovore sa sindikatima budžetskih korisnika o ovom pitanju.

On je naveo da je prosječna neto plata u Srpskoj premašila 1.000 KM, a da su, kako je rekao, “primanja u pravosuđu mnogo manja”, te dodao kako se “mora ući u pregovore sa Vladom o njihovom zahtjevu za posebno iskazivanje toplog obroka”.

Rukovodilac pisarnice i statistike Dubravka Marijanović rekla je da visina plata radnika u pravosuđu sa srednjom stručnom spremom trenutno iznosi 890 KM i da su u taj iznos uračunati i topli obrok i regres, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender