04. 07. 2022.

Stanić: Ne oru poljoprivrednici autoputeve pa da plaćaju akcize na gorivo

Akcizna koalicija treba da skine akcize na gorivo koje se troši u poljoprivrednoj proizvodnji. Ne oru naši poljoprivrednici autoputeve i ceste već njive, istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On kaže da je jučerašnji prijedlog ministarstva poljoprivrede da se agrarni budžet poveća za 10 miliona KM nedovoljan da se pomogne poljoprivrednoj proizvodnji.

„Argarni budžet mora biti 6% izvornih prihoda što iznosi 240 miliona KM kao što to predviđa zakon. Sa trenutnih 90 miliona KM koliko iznosi agrarni budžet nakon jučerašnje najave o dodatnih 10 miliona KM neće se riješiti probleme poljoprivrednih proizvođača.“- pojasnio je Stanić.

On kaže da danas imamo situaciju u kojoj uvozi ko šta hoće i kako hoće od mesa i prehrambenih
namirnica.

„Da bi se zaštitila domaća proizvodnja potrebno je uvesti podsticaje koji su harmanizovani sa zemljama u okruženju. I Hrvatska i Srbija su uvele neuporedivo ozbiljnije mjere podrške svoga seljaka a ovo što je predložilo naše resorno ministarstvo nije dovoljno.“ – istakao je predsjednik Kluba poslanika SDS.

On je kazao da dodatnih 10 miliona KM ne rješava pitanje proljetne sjetve niti je 300 KM po
hektaru dovoljno za proizvodnju pšenice.

„Ključni proizvod za poljoprivrednu proizvodnju Republike Srpske su kukuruz i soja što govori da ministarstvo poljoprivrede ima potpuno pogrešnu strategiju. U Republici Srpskoj se troši minimalno 70 tona đubriva za proljetnu sjetvu što trenutno predstavlja trošak od 100 miliona KM a ministarstvo poljoprivrede ne daje nikakav podsticaj za đubrivo.“ – naglasio je Stanić.

Šef kluba posnanika SDS je poručio da poljoprivredi treba podrška iz više razloga, strateških za opstanak Republike Srpske.

„Najprije, pomoć poljoprivredi je neophodna kako bi nadomjestili uvoz poljoprivrednih proizvoda
iz susjednih zemalja. Drugi razlog je kako bi nam stanovništvo na selu opstalo a treća je natalitat
kako bi se povećao broj stanovnika.“ – zaključio je Stanić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender