26. 06. 2022.

Trivić: Neće biti tolerisana devijantna ponašanja u školama

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da resorno ministarstvo neće tolerisati vršnjačko nasilje u školama, niti određena devijantna ponašanja, o kojima su mediji izvještavali posljednjih dana.

Govoreći o slučaju u osnovnoj školi u Kotor Varošu, ali i nekim drugim primjerima neprimjerenog ponašanja učenika, Trivićeva je navela da je Ministarstvo potpisnik Protokola o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja i sarađuje sa policijom kada to zahtijeva određeno ponašanje učenika.

– Јedan od prioriteta u predstojećem periodu biće da pojačamo sve aktivnosti koje se tiču prevencije pojave takvih ponašanja u školama – izjavila je Trivićeva u Banjaluci.

Ona je napomenula da će Ministarstvo u narednoj sedmici okupiti sve aktive direktora škola kako bi zajedno, uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva porodice, omladine i sporta i Ministarstva zdravlja, pojačali preventivne mjere.

– U školama smo i do sada imali edukacije učenika i roditelja, te smo na roditeljskim sastancima ukazivali na to šta su opasnosti u koje ulaze vršnjaci po pitanju savremenih društvenih devijacija – rekla je Trivićeva.

Ona je navela da će Ministarstvo naredne sedmice dati instrukcije školama da obave dodatne sastanke sa roditeljima i učenicima po pitanju zloupotrebe interneta.

– Nama su učenici prioritet, njihove porodice treba da budu partneri školama i da zajednički nađemo pravi put za učenike koji su možda sebi stvorili neke druge idole, nešto što možda oni u datom momentu po svojim godinama i ne vide kao opasnost – ukazala je Trivićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender