28. 06. 2022.

“Ko je i zašto smijenio predsjednika Republike Srpske”: Borenović podsjeća Dodika na detalje iz prošlosti

Pravo je visokog predstavnika da posegne za odlukom u kojoj je sadržana klauzula da je on iznad Ustava BiH i ustava entiteta“. Ostaće zabilježeno da je to rekao jedan srpski političar, poručuje predsjednik PDP Branislav Borenović.

To nisam rekao ja, niti bilo ko iz opozicije, nego Milorad Dodik, govoreći o smjeni predsjednika Republike Srpske Nikole Poplašena, koji je smijenjen jer nije Dodiku htio dati mandat za sastav Vlade. I taj strani plaćenik, sada već otužna politička figura, nekome prodaje priču o patriotizmu , rekao je Borenović.

Borenović je rekao da, šta god “lažni veliki Srbin Dodik” pričao, ostaje činjenica da je baš on, kako navodi lider PDP, “muljao sa brojnim strancima kada je na stranim tenkovima osvajao vlast”.

– Kome je na premijerskoj inauguraciji u prvom redu sjedio visoki predstavnik? Dodiku. Ko je pravio spiskove za smjene srpskih kadrova iz SDS i PDP u vrijeme zloglasnog Pedija Ešdauna? Opet Dodik sa Grejem Dejom, šefom kancelarije OHR u Banjaluci – navodi Borenović.

Dodaje da je upravo Grejem Dej karijeru završio kao savjetnik u Dodikovom premijerskom kabinetu.

Često zaboravimo Dodikovo obećanje da će podnijeti ostavku na premijersku funkciju ukoliko Brčko u arbitražnom postupku ne pripadne Republici Srpskoj, kao i da je navodnu ostavku povukao nakon dva dana, kada ga je lijepo zamolio, ko drugi, nego visoki predstavnik – dodao je Borenović.

On je naveo da je Dodik dobru saradnju sa Amerikancima potvrdio predajom jasenovačke građe Muzeju holokausta u Vašingtonu, koja je završila u rukama Hrvata.

– I sada kada pogledamo šta je od toga ostalo, vidimo navode na internet stranici muzeja da je u Jasenovcu stradalo oko 45.000 Srba. Taj potez, taj doprinos hrvatskoj revizionističkoj politici, istorijska je veleizdaja „velesrbina“ – navodi Borenović.

On tvrdi da Dodik nije prodao „samo“ jasenovačku građu, nego prodaje dio po dio Republike Srpske svaki dan.

– To čini toliko brutalno i očigledno da nije pogrešno pomisliti ni da mu je cilj da je zarad ličnog bogaćenja i ostanka na slobodi i vlasti spreman i da je dokrajči. Nema veće ironije i licemjerstva, nego da čovjek kome ništa nije sveto osim sopstvenog interesa uzima srpstvo i srpske narodne interese u usta – kaže Borenović, javlja Srpska info.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender