26. 06. 2022.

Vožnja na niskim obrtajima: Evo zašto je pogubna za motor auta

GREŠKA koju mnogi prave jeste vožnja na što nižim obrtajima. Kod nas važi ukorijenjeno mišljenje da takva vožnja donosi brojne dobrobiti, uključujući i manju potrošnju, ali nije tačno.

Ne samo da nećete ostvariti nižu potrošnju goriva već ćete i drastično skratiti vijek motora, posebno ako vozite pri preniskim obrtajima pod opterećenjem.

Pri (pre)niskim obrtajima u motoru se dešava otežano hlađenje i podmazivanje, a može da se dogodi i da tanki uljni film na mjestima pukne. Sve to donosi pojačano habanje dijelova motora praćeno većim vibracijama.

Kritični uslovi u kojima nikako ne treba voziti pri niskim obrtajima su povećana opterećenja. Najočitiji primijer je vožnja uzbrdo nakrcanog automobila, recimo pri odlasku na godišnji odmor. Mnogi se tada vozeći u koloni zaborave i ostanu u visokom stepenu prenosa pri nižim brzinama.

U tim slučajevima nikako ne valja ići ispod 2000 o/min kod benzinaca, odnosno nekih 1600-1700 o/min kod dizelaša. Imajte na umu da u takvim uslovima čak zna griješiti i pokazivač optimalnog termina prebacivanja stepena prenosa kojima su opremljena novija vozila. Stoga pripazite kada vam na nižim obrtajima auto “preporuči” viši stepen, a pred vama je još i neka manja uzbrdica.

Takođe, nije dobro ubrzavati iz niskih obrtaja, nego je bolje ubaciti u niži stepen i onda dati po gasu. U protivnom će se uz iste inercijske sile usljed rotacije radilice i kretanja klipova pojaviti povećanje sila gasova od izgaranja. Posljedica je nebalansirani rad motora, što uz vibracije i preslabo podmazivanje uzrokuje pojačano habanje, piše 24.7

U optimalnom području rada motor najbolje vuče i najmanje troši, opterećenje je najmanje, a dobro podmazivanje i hlađenje je zagarantovano. Stoga možete voziti pri niskim obrtajima motora samo ako auto “krstari” na ravnom putu ili nizbrdo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender