26. 06. 2022.

Vučić: Dvostruko veća ulaganja u liječenje najozbiljnijih oboljenja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će biti objavljena nova lista inovativnih lijekova i da će u liječenje nekih od najozbiljnijih oboljenja biti uložena čak 53 miliona evra, dvostruko više nego 2020. godine, kada je najviše novca bilo uloženo.

Imam ekskluzivnu vijest, posebno za ljude koji boluju od dijabetesa, hepatitisa C, eventualno raka dojke ili raka debelog crijeva, ili nekog drugog malignog oboljenja – ove godine, sada idemo sa novom listom inovativnih lijekova i to sa do sada sa najvećom sumom novca koju ulažemo – rekao je Vučić.

On je za Tanjug iznio podatak da je u tu svrhu do sada najviše bilo uloženo 2020. godine i to oko 23 miliona evra.

Vučić je naglasio da u Srbiji u 50 godina nisu izgrađene ili obnovljene bolnice i klinički centri koliko je u posljednjih sedam godina, ističući da će za neki dan biti otvorena i kardiovaskularna klinika u Beogradu, najbolja u ovom dijelu Evrope.

On je istakao da se prvi put bilježi povratak ljekara iz Njemačke, pa čak i medicinskih sestara, jer plate u Srbiji rastu, i da nema nedostataka ni drugog visokostručnog kadra, ali da nedostaju zanatlije sa srednjom stručnom spremom i niskokvalifikovani radnici koje sada već počinju da uvoze.

Prema njegovim riječima, trenutno na Moravskom koridoru više od 1.000 radnika su Indijci i Turci. U Beogradu na vodi rade ljudi iz BiH, prije svega iz Federacije BiH i iz Indije i dugih zemalja.

– Moramo da pronađemo način da vratimo dio vozača, vodoinstalatera, električara, bravara, zavarivača… Јedva da imamo dovoljno mašinovođa. Mislim da ih je svega 11 ili 15 za vozove do 200 kilometara na sat – rekao je Vučić, navodeći da postoji problem sa pilotima civilne i vojne avijacije i da su zato stalno otvoreni konkursi za te poslove, te da će piloti imati sve veće plate, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender