04. 07. 2022.

Banjaluka: Izlaznost na izbore trenutno veća nego 2017.

Na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica do 13.00 časova, izašlo je ukupno 10.72 odsto sugrađana, podaci su Gradske izborne komisije.

Predsjednik Gradske izborne komisije Nada Batinar rekla je da su sva biračka mjesta na vrijeme otvorena, te da ukoliko dođe do određene dojave, ista se odmah proverava i interveniše se.

-Zasada nije zabilježen nijedan incident. Ono što mogu reći jeste da je izlaznost trenutno veća nego 2017. godine – rekla je Batinar.

Osvrćući se na jutrošnju situaciju, koja je po dolasku na biračko mjesto u Osnovnu školu „Miloš Crnjaski“ na Petrićevcu dočekala 120 mještana, među kojima je bio i gradonačlenik Draško Stanivuković, izjavila je kako su odmah po prijavi regovali i riješili ovaj problem.

-Pomenuta ulica djeljiva je između dvije mjesne zajednice i to nije jedina ulica u Banjoj Luci kao takva. Jedan mali obuhvat kućnih brojeva je na tom mjestu, u Mjesnoj zajednici Petrićevac, dok drugi pripada Mjesnoj zajednici Rosulje. Upravo podaci koji su nedostajali na Petrićevcu bili su u Rosuljama – rekla je ona.

Dodala je da to 16 biračko mjesto tog tipa, te da su još sinoć na 15 biračkih mjesta otpremljeni dopunski izvodi iz biračkih spiskova.

-To je situacija iz, na primjer, Ulice Branka Popovića. Kada recimo pored imena ulice ostane bb, to je problem jer to nije jedina ulica kao takva, nego ih ima više i ista se tada ne prepoznaje kojem biračkom mjestu pripada. Prije ovih izbora, imali smo susrete sa kandidatima sa kojima smo utvrdili kojoj Mjesnoj zajednici pripadaju i unijeli smo njihove podatke, međutim, oni su imali nedoumicu i otišli u drugu Mjesnu zajednicu – dodala je ona.

Kako je rekla Nada Batinar, ranije su izlazili u javnost sa apelom prema biračima da svoje kućne brojeve upotpune i da prijave nadležnom organu.

-Potpuna rekompozicija biračkog dijela Banje Luke izvršena je prije ovih izbora. Ipak došlo je do, takozvanog prekida,između parne i neparne strane ulice. Moram dodati da ljudi rade na sedam info – linija, te ukoliko dođe do nekog propusta, odmah reagujemo. Tu smo da svima obezbijedimo pravo glasa – poručila je Batinar.

Podsjetimo, ukupna izlaznost 2017. godine iznosila je 11,83 odsto, te je pretpostavka da će ove godine, do 17.00 časova, kada se biračka mjesta zatvaraju, taj procenat biti premašen.

Gradonačelnik Draško Stanivuković glasao je na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ u Mjesnoj zajednici Petrićevac, nakon što je na ovo biračko mjesto dostavljen ispravan i potpun spisak.

-Došao sam da glasam, ovo je moje pravo. Jutros smo došli, moja porodica i ja, a vraćeni smo, jer naša ulica nije bila na spisku. Sve izborne procese smo ovdje bili prijavljeni.  Neka komisija je pogriješila, da li je u pitanju Gradska izborna komisija ili neko drugi, ali ovo mora da se ispita– poručio je gradonačelnik.

Nakon što je glasao, gradonačelnik Stanivuković iskoristio je priliku da još jednom pozove sve sugrađane da biraju svoje predstavnike.

-Dobio sam priliku da glasam nakon što je dostavljen ispravljen spisak, te pozivam sve sugrađane da do 17.00 časova izađu na izbore i izaberu predstavnike svojih mjesnih zajednica – zaključio je Draško Stanivuković.

Podsjetimo, oko 120 mještana Ulice Rade Kondića u Mjesnoj zajednici Petrićevac jutros po dolasku na biračko mjesto je sa istog vraćeno, te nisu mogli da ostvare svoje biračko pravo i da glasaju za članove savjeta mjesnih zajednica, jer ova ulica nije na spisku za glasanje.

Među mještanima kojima je uskraćeno pravo glasa je bio i gradonačelnik Draško Stanivuković.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić glasao je na izborima za članove savjete mjesnih zajednica.

Po završetku glasanja, Ilić je izjavio je da su današnji izbori za članove savjeta mjesnih zajednica privukli dosta pažnje.

-Prema prvim podacima sa biračkih mjesta, izlaznost je veoma visoka. Savjeti mjesnih zajednica treba maksimalno da učestvuju u razvoju grada, projektima, razmatranju i razgovorima pri izradi važnih dokumenata i rješavanju tekućih problema – poručio je Ilić.

Predsjednik Skupštine je dodao da se poslije izbora savjeti mjesnih zajednica moraju uključiti u razmatranje i razgovore o budžetu grada i tekućim pitanjima.

Dodaje kako upravo oni treba da budu glas naroda i sa inicijativama idu ka Gradskoj upravi i Skupštini grada i svim faktorima koji učestvuju u razvoju Banje Luke, odnosno projektima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender