02. 07. 2022.

Sijarto ponovio stav Mađarske: Nećemo podržati sankcije Dodiku

Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon telefonskog razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Sijarto je naveo da je sa Dodikom razgovarao u sklopu priprema za sastanak ministara inostranih poslova sutra u Briselu, na čijem je dnevnom redu i situacija u BiH.

“Ponovo smo potvrdili našu posvećenost teritorijalnom integritetu zemlje i poštovanje međunarodnih sporazuma, uključujući Dejtonski sporazum”, naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da trenutno ima dovoljno tenzija i da one više nisu potrebne, te da nastavljaju da apelujemo da EU ne prijeti sankcijama demokratski izabranim liderima na zapadnom Balkanu, već da se uključi u dijalog sa njima.

“Politika sankcija je propala, ona samo podstiče neprijateljstvo. Umjesto toga, evropske integracije zapadnog Balkana moraju biti ubrzane i to će biti pravo rješenje”, naveo je Sijarto na svom “Fejsbuk” profilu.

Prema njegovim riječima, mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su osnovni nacionalni interes za Mađarsku.

I dok u Sarajevu prizivaju sankcije srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku, stav Mađarske da će uložiti veto na moguće sankcije Dodiku, rekao je  danas Sijarto, prenosi RTRS.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender