24. 05. 2022.
Nekoliko eksplozija odjeknulo u centru Donjecka

Nekoliko eksplozija odjeknulo u centru Donjecka

Nekoliko eksplozija odjeknulo u centru Donjecka

Nekoliko eksplozija odjeknulo je danas u centru Donjecka, koji je pod kontrolom proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, javlja Rojters pozivajući se na navode očevica.

Za sada nije poznat uzrok eksplozija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Rusija razmatra da li će priznati nezavisnost samoproglašenih republika Luganjsk i Donjeck, ali da neće da ih pripoji i formalno doda svojoj teritoriji.

Šojgu: Oko 60.000 ukrajinskih vojnika blizu granica DNR

Skoro 60.000 ukrajinskih vojnika stacionirano je u blizini granica samoproglašenih Donjecke i Luganske narodne republike, izvijestio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prema riječima ministra odbrane, Ukrajina priprema ozbiljnu provokaciju ili vojnu operaciju u Donbasu, prenio je Interfaks.

On je istakao da je Ukrajina dovela svoje snage u region Donbasa “faktički na sam vrh borbene gotovosti”.

Kako je naveo, situacija u Donbasu je izuzetno napeta i dodao da ruska vojska od 14. februara bilježi povećanje borbene gotovosti ukrajinske vojske u regionu Donbasa.

“U blizini granica Luganske i Donjecke oblasti koncentrisano je ukupno 59,3 hiljade vojnog osoblja”, rekao je Šojgu na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije.

On je rekao i da se vojna oprema vraća na prethodne pozicije i naveo raketni sistem, kao i “345 tenkova, 2.160 borbenih oklopnih vozila, 820 artiljerijskih oruđa i minobacača, 160 višecijevnih raketnih sistema (MLRS), uključujući “Šmerc”.

Šojgu je, takođe, rekao da je sinoć u Donbasu zabilježeno više od 40 granatiranja.

Saopštenje Kremlja “potopilo” ruske akcije i rublju

Akcije na Moskovskoj berzi i vrijednost rublje oštro su potonuli danas, preokrenuvši rast zabilježen na prepodnevnom trgovanju u gubitke, zbog nervoze na tržištu poslije saopštenja Kremlja o samitu Putin – Bajden koje je bacilo sjenku na nade u diplomatsko rješenje ukrajinske krize.

Rublja je pala na Moskovskoj berzi u popodnevnim satima za dva posto prema dolaru na 78,97 rubalja za dolar, i za čak 3,13 procenata prema evru, na 90,29 rubalja, izvještava Tass. Posljednji put kada je jedan evro koštao više od 90 rubalja bilo je 26. januara ove godine, dodaje ruska agencija.

Snažno su pali i indeksi ruske berze.

Indeks MOEX, koji mjeri vrijednost akcija u rubljama oslabio je za 8,72 posto na 3.097,52 poena. Posljednji put je bio ispod 3.100 poena u novembru 2020.

Dolarski indeks akcija RTS se stropoštao za 11,38 procenata na 1.233,66 poena, dodaje se u informaciji.

Rojters u svom izvještaju sa ruskog tržišta kapitala navodi da je do naglog preokreta indeksa i kursa rublje došlo poslije saopštenja Kremlja da za sada nema konkretnih planova za samit između predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, ali da telefonski poziv ili sastanak mogu da budu zakazani u bilo kom trenutku.

Britanska agencija dodaje da saopštenje, ipak, ostavlja otvorena vrata za mogući izlazak iz jedne od najopasnijih evropskih kriza u posljednjih više decenija.

Zapad optužuje Rusiju da planira invaziju na Ukrajinu, dok zvanična Moskva negira da ima bilo kakve planove za napad, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender