25. 05. 2022.
Više stotina stanovnika Ciriha prijavilo se dobrovoljno za zatvor

Više stotina stanovnika Ciriha prijavilo se dobrovoljno za zatvor

Više stotina stanovnika Ciriha prijavilo se dobrovoljno za zatvor

Više od 600 stanovnika Ciriha prijavilo se da dobrovoljno bude nekoliko dana u novom zatvoru koji treba da se za par mjeseci otvori prije nego što primi prave zatvorenike.

Uspješni volonteri će iskusiti prave zatvorske uslove od 24. do 27. marta ove godine, a zatvorenici će morati da predaju elektronske uređaje, uključujući mobilne telefone, i biće im ponuđeni halal, vegetarijanski ili mesni meniji (zavisno od vjere).

Pretresi po dolasku su opcioni i uspješni kandidati ne mogu prenijeti svoju propusnicu za “ulazak u zatvor” bilo kome drugom.

Kantonalne vlasti došle su na neobičnu ideju da se ustanova i osoblje provjere prije nego što u aprilu zatvor počne primati prave zatvorenike.

Neki od upravnika i drugog osoblja su novozaposleni, piše swissinfo.

Rok za volontiranje kao zatvorenik ističe kasnije ovog mjeseca.

Međutim, novine Le Temps izvještavaju da je broj zahtijeva ljudi koji žive u kantonu već skoro tri puta veći od kapaciteta zatvora čiji kapacitet je 241 zatvorenik.

Direktor zatvora Mark Ajerman rekao je za novine da volonteri ne treba da očekuju “kamp za odmor”, već da će moći da napuste u bilo kom trenutku.

On je dodao da bi pilot projekat trebalo da bude dobar način da se “obezbijedi pravilno funkcionisanje svakodnevnog rada i da se upravnicima omogući da se upoznaju sa objektom”.

Projekat je otvoren samo za odrasle koji žive u kantonu Cirih i kandidati moraju pristati na provjeru prošlosti kako bi provjerili njihovu podobnost za učešće.

Novi zatvor Zurich West izgrađen je djelimično kako bi se ublažile kritike uslova za pritvorenike u kantonu, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender