20. 05. 2022.
Borel: Sankcije EU će snažno zaboljeti Rusiju

Borel: Sankcije EU će snažno zaboljeti Rusiju

Borel: Sankcije EU će snažno zaboljeti Rusiju

Šef diplomatije EU Žozef Borel izjavio je da je 27 članica EU danas jednoglasno usvojilo paket sankcija koji će, kako je naveo, “zaboljeti Rusiju i to snažno”, a koje pogađaju rukovodeći, finasijski i odbranbeni sektor Rusije, uključujući i trgovinski sektor Donjecka i Luganska.

“Danas smo se dogovorili da uvrstimo 351 predstavnika ruske Dume, koji su glasanjem prekršili međunarodno pravo i teritrorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, na našu listu sankcionisanih osoba”, rekao je Borel.

On dodaje da su se članice EU dogovorile da sankcionišu i 27 osoba i entieta koji podrivaju ili prijete ukrajinskom integritetu, suvrenitetu i nezavisnosti, među kojima su oni koji su donosili odluke kojima je prijećeno Ukrajini, enteti koji su ih finasirali, oni koji su imali ulogu u invaziji i destabilizaciji i oni koji su vodili rat dezinfomacijama protiv Ukrajine.

“Sankcijama ciljamo i ekonosmke odnose između EU i dva regiona, kao što smo uradili u slučaju Krima, kako bismo obezbijedili da oni koji su odgovorni zaista osjete ekonomske posljedice nelegalnih i agresivnih poteza”, kaže Borel.

On dodaje da usvojene sankcije pogađaju i rusku državu i Vladu tako što im onemogućavaju pristup finsijskom tržištu i uslugama EU, čime se limitira finansiranje njihove politike.

Paket je, prema riječima Borelja, kompletiran odlukom Njemačke da zaustavi rad gasovoda Sjeverni tok 2.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender