24. 05. 2022.
Dodik: BiH Treba da bude neutralna

Dodik: BiH Treba da bude neutralna

Dodik: BiH Treba da bude neutralna

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je za BiH najracionalnije da bude neutralna kada je riječ o najnovijim dešavanjima na istoku Ukrajine, te da osuđujući stav druga dva člana Predsjedništva Željka Komšića i Šefka Džaferovića u vezi sa ruskim priznanjem Luganske i Donjecke Narodne Republike nije stav BiH i Predsjedništva, već može biti samo njihov privatni politički stav.

Dodik je istakao da Džaferović i Komšić na taj način dijele BiH, derogiraju zajedničke institucije BiH, te da su dodatno zloupotrijebili ovu situaciju.

“Svi imamo simpatije, mogu i ja da pričam o svojim, ali smatram da je to sada nepotrebno činiti. Time što su Komšić i Džaferović potrčali da se svrstaju apsolutno govori o tome da nisu vodili računa o BiH i ne predstavljaju BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On kaže da je u najmanju ruku neozbiljno to što zapadne zemlje osuđuju Rusiju da krši međunarodno pravo imajući u vidu da to rade posljednjih 20 godina u BiH, gdje su stvorile neodrživo stanje, a koje štite svim raspoloživim sredstvima misleći o sopstvenim interesima, a ne konstitutivnim narodima u BiH.

Dodik je naveo da su zapadne zemlje kršile međunarodno pravo priznavajući samoproglašeno Kosovo i derogirajući Ustav BiH koji je dio Dejtonskog sporazuma.

“Oni sada nama šalju poruku da mi treba da prihvatimo njihovu ocjenu kako oni štite međunarodno pravo – to je neozbiljno u najmanju ruku. Pozivati se na međunarodno pravo u osudi /predsjednika Rusije Vladimira/ Putina za ovo što je učinio, a činite sve da derogirate međunarodno pravo, da pošaljete NATO avione na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, gdje je rečeno da mora biti odluka, šaljete navodnog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN, a govorite o poštivanju međunarodnog prava – zaista je apsurdno”, istakao je Dodik.

On je podsjetio da je u Aneksu 10, kao dijelu međunarodnog akta Dejtonskog sporazuma, precizno navedeno da se visoki predstavnik mora imenovati rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, javlja Srna.

Srna

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender