29. 05. 2022.
Kompanija u BiH uvodi radnu sedmicu od 4 dana

Kompanija u BiH uvodi radnu sedmicu od 4 dana

Kompanija u BiH uvodi radnu sedmicu od 4 dana

Švedska fintech kompanija Finshark će biti najvjerovatnije među prvim kompanijama u Bosni i Hercegovini koja će svoje poslovanje prilagoditi četvorodnevnoj radnoj sedmici.

Finshark je brzorastući startup koji se bavi open bankingom, a kojeg su osnovali Adnan Šporo i Alen Hasičević, porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Sjedište je u Lundu (Švedska), dok se razvojna kancelarija nalazi u Sarajevu.

Od juna do septembra 2022. godine, ova fintech kompanija pokreće probni period četvorodnevne radne sedmice, navode u izjavi za “BiznisInfo“.

U sklopu probnog perioda, uposlenicima će biti plaćeno odsustvo za jedan dan, bez smanjenja plate ili povećanja tempa rada. Klijentima i poslovnim saradnicima će kompanija i dalje biti dostupna svih pet dana u sedmici.

Ideja jednog od osnivača Finsharka, Alena Hasičevića je da ovim potezom kompanija nagraditi svoje uposlenike uz jasnu poruku da je Finsharku na prvom mjestu zadovoljstvo i zdravlje njihovih kolega.

Cilj uvođenja četvorodnevne radne sedmice je smanjenje stresa i prevencija sindroma “sagorijevanja” kod uposlenika.

Sve dosadašnja istraživanja pokazuju da se uvođenjem četvorodnevne radne sedmice povećava i produktivnost, a nakon probnog perioda iz ove firme će objaviti zaključke nakon čega će se donijeti strateška odluka o nastavku ovog modela rada.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender