17. 05. 2022.
Naučnici tvrde da je Balkan nekada bio poseban kontinent

Naučnici tvrde da je Balkan nekada bio poseban kontinent

Naučnici tvrde da je Balkan nekada bio poseban kontinent

Balkan i Anadolija nekada su činili jedinstveni kontinent, koji je postojao prije oko 40 miliona godina, tvrde naučnici.

Balkanadolija, kako je nazvan zaboravljeni kontinent, nalazio se između Evrope, Afrike i Azije i bio je most za naseljavanje sisara iz Azije u Evropu, tvrdi grupa naučnika u novoj studiji, objavljenoj u časopisu “Earth science review”.

Kada je nivo mora opao prije oko 34 miliona godina, Balkanadolija je poslužila kao most kojim su se životinje doselile na jug Evrope, prije nego što je tokom Eecena veliki broj sisara u zapadnoj Evropi nestao tokom jedne od epoha izumiranja, navodi se u studiji naučnika koje predvodi paleogeolog Aleksis Liht iz Evropskog centra za istraživanje geonauke životne sredine, koji je i profesor Univerziteta Vašington u SAD.

Naučnici svoje tvrdnje zasnivaju na fosilima nađenim na Balkanu, koji pokazuju da su se životinje doseljavale iz Azije pet do 10 miliona godina prije nego što se dogodilo izumiranje u Evropi.

Oni su koristili podatke o fosilima sa Balkana i iz Anadolije, upoređujući ih sa posljednjim saznanjima o geološkoj istoriji, te su rekonstruisali paleogeografske promjene u regionu.

Otkrili su da je Balkanadolija u jednom trenutku, od samostalnog kontinenta, postala “zemaljski most” kada se spojila sa kontinentalnim delom Evrope, piše “Sajens alert”.

Balkanadolija je prije oko 50 miliona godina bila odvojena od ostalih kontinenata i imala svoj živi svijet, koji se razlikovao od Evrope i Azije.

Kombinacija pada nivoa mora, rasta antarktičkiog leda i tektonski poremećaji povezali su Balkanadoliju sa drugim kontinentima prije 40 do 34 miliona godina, navodi se u istraživanju.

To je omogućilo sisarima iz Azije, kao što su glodari i kopitari, da dođu na Balkanadoliju, a potom i u Evropu, pokazuje istraživanje fosila.

Naučnici su među fosilima otkrili i životinju nalik nosorogu, nađenu u Turskoj, koja je živjela prije 38 do 35 miliona godina, što znači da su životinje iz Azije stizale na Balkanadoliju i u Evropu prije velikog izumiranja.

Prodor preko Balkanadolije bio je mnogo lakši za životinje, jer je put kroz centralnu Aziju bio znatno teži zbog pustinjskih, ali i ledenih uslova na pojedinim dijelovima, javlja B92.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender