17. 05. 2022.
Cvijanović: Turkovićeva nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim lične ili partijske

Cvijanović: Turkovićeva nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim lične ili partijske

Cvijanović: Turkovićeva nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim lične ili partijske

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Predsjedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, niti da su donošene bilo kakve odluke, te da ministarka spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim ako nisu lični ili stavovi njene političke partije.

Komentarišući oglašavanje Turkovićeve na društvenim mrežama o ovoj temi, predsjednica Srpske je navela da se Turkovićeva kao izvođač spoljne politike, koju definiše Predsjedništvo, tu ne pita ništa.

– Bisera Turković je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika. Ona nije kreator, niti neko ko utvrđuje stavove i određene platforme. To je Predsjedništvo – rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da ako se govori o međunarodnom pravu, onda ono mora da se brani na svakom terenu, svakog dana, svake godine i na svakom primjeru.

– Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju – navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da BiH nema stav o ovom pitanju, osim pojedinačnih, ličnih i partijskih stavova.

– Smatram da ako živite u višenacionalnoj zajednici, tamo gdje imate različite agende, a očito da u ovoj zemlji postoje različite političko-etničke agende, onda treba da se uzdržite od bilo čega i da zadržite neutralnu poziciju – dodala je Cvijanović.

Prema njenim riječima, svi političari u BiH treba da se uzdržavaju od smještanja BiH, kao višenacionalne zajednice, bilo gdje gdje joj nije mjesto.

– Mi smo previše mali, mnogo puta su nas uvlačili u nešto što su neki problemi svjetskih ili malo širih razmjera. Ali, tu su nas drugi uvlačili, mi se tamo nikad nismo smještali – naglasila je predsjednica Srpske.

Ona je istakla da je ovdje potrebna lokalna priča koja se odnosi na to kako urediti odnose u okviru BiH, kako obezbijediti da se ovdje poštuje međunarodno pravo, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender