19. 05. 2022.
UKC RS o tvrdnjama medicinske sestre: Poteškoće u nabavci lijekova se rješavaju svakodnevno

UKC RS o tvrdnjama medicinske sestre: Poteškoće u nabavci lijekova se rješavaju svakodnevno

UKC RS o tvrdnjama medicinske sestre: Poteškoće u nabavci lijekova se rješavaju svakodnevno

Iz UKC RS su se oglasili povodom tvrdnji medicinske sestre da u ovoj zdravstvenoj ustanovi pacijenti sami nabavljaju lijekove.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“U našoj ustanovi nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite i njege i dnevno ih je preko 1000 na hospitalnom liječenju, a preko 3000 ih se ambulantno pregleda. Naši medicinski profesionalci neumorno rade na zbrinjavanju pacijenata što je posebno došlo do izražaja u uslovima pandemije.

Kako bi javnost, a i naši građani bili upoznati sa istinom važno je naglasiti da kada je riječ o nabavci lijekova, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske provodi zajedničku javnu nabavku lijekova za potrebe svih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, pa tako i za UKC Republike Srpske.

Činjenica je da nekad dođe do zastoja u redovnom snabdijevanju, ali su to procesi kojima UKC Republike Srpske ne upravlja, a nedostatak pojedinih lijekova se rješava na dnevnom nivou.

Najčešći razlog za to su komplikovane zakonske procedure u javnim nabavkama, obaranje tendera, dobavljači koji imaju problem sa nabavkom lijekova itd.

Zbog toga pacijenti koji su na liječenju u našoj ustanovi, a sticajem okolnosti moraju da kupe određen lijek imaju pravo na refundaciju troškova od strane Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske što i naša radnica vrlo dobro zna jer kako je i sama rekla u našoj ustanovi je zaposlena 30 godina, ali ne na mjestu koje je navela u svojoj izjavi na društvenoj mreži.

Ovom prilikom želimo da se zahvalimo medijima koji su nam se obratili sa upitom u vezi sa javnim oglašavanjem putem društvenih mreža radnice UKC Republike Srpske i na taj način uvažili i našu stranu priče.

Smatramo da društvene mreže i medijski prostor nisu mjesto gdje se rješavaju interna pitanja ustanove jer postoje jasno utvrđeni mehanizmi kojim se isti rješavaju.

Iz etičkih i moralnih razloga nemamo namjeru da bilo čije teško zdravstveno stanje, posebno pacijenata koji su u terminalnoj fazi bolesti i koji su preminuli, niti nečiji težak životni put „razvlačimo“ po medijskom prostoru kako bismo se „opravdali“ za svoj rad.

Takođe, nemamo namjeru da ulazimo u lične motive i porive javnog istupanja izvjesne radnice. Najvažniji su nam naši građani koji zbog javnih istupa pojedinaca sa nepotpunim informacijama ni u jednom momentu ne smiju da izgube povjerenje u medicinske radnike i zdravstveni sistem Republike Srpske.”

Podsjetimo, Subašić je u videu naglasila da će se uvijek boriti za pravdu pa makar, kako je navela, sutra dobila otkaz.

– Nažalost! Tužna vijest! Moja prijateljica, lavica, majka, borac, pile malo, sićušno i dobro. Sinoć je preminula na odjeljenju! Slučajno saznadoh, jer sam zvala odjel da pitam sta bi trebalo danas da donesemo! Molim sve koji su donirali lijekove i novac, da se izjasne gdje i kako da im se isto vrati nazad. Ili, ako želite, da novac preusmjerite za sahranu ili porodici, navela je Vanja danas na društvenim mrežama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender