24. 05. 2022.
Putin upozorio: Ne pokušavajte da se umiješate

Putin upozorio: Ne pokušavajte da se umiješate

Putin upozorio: Ne pokušavajte da se umiješate

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je u specijalnom obraćanju rano jutros sve one koji bi eventualno mogli da se umiješaju u situaciju u Ukrajini.

 Sada nekoliko veoma važnih riječi za one koji bi mogli biti u iskušenju da se umiješaju u događaje koji se dešavaju: ko god pokuša da nas ometa, štaviše, da stvori prijetnje našoj zemlji i narodu, treba da zna da će odgovor Rusije biti trenutan i da će vas dovesti do takvih posljedica sa kojima se nikada u svojoj istoriji niste suočili – upozorio je Putin.

On je rekao da su sve neophodne odluke donijete i da se nada da će njegovu poruku imati ko da čuje, prenio je “Sputnik”.

Ruski predsjednik je noćas donio odluku o specijalnoj vojnoj operaciji u Donbasu. Šef ruske države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Obavještajni podaci pokazuju da jedinice i vojska Oružanih snaga Ukrajine masovno napuštaju svoje položaje, ostavljajući oružje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Istovremeno, ruski vojni resor ističe da položaji jedinica Oružanih snaga Ukrajine, koje su položile oružje, nisu izloženi napadima.

– Oružane snage Rusije ne izvode napade na gradove Ukrajine. Ništa ne ugrožava civilno stanovništvo – ističe se u saopštenju.

Takođe se navodi da je izjava glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog o navodnim gubicima ruskih aviona i oklopne tehnike – “potpuna laž”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin se u svom govoru rano jutros posebno obratio građanima Ukrajine i pozvao ih da odnose s Rusijom grade samostalno.

 Rusija je 2014. godine morala da zaštiti građane Krima i Sevastopolja od onih koje vi sami zovete “naci”. Krimljane i Sevastopoljci su napravili svoj izbor – da budu sa svojom istorijskom domovinom, s Rusijom, i mi smo to podržali. Ponavljam, jednostavno nismo mogli da postupimo drukčije. Današnji događaji nisu povezani sa željom da se zadire u interese Ukrajine i ukrajinskog naroda, oni su povezani sa zaštitom same Rusije od onih koji su Ukrajinu uzeli za taoca i pokušavaju da je iskoriste protiv naše zemlje i njenog naroda- rekao je Putin.

Ruski lider je ponovoo da su “postupci Rusije samozaštita od prijetnji koje nam stvaraju i od još veće nesreće od one koja se danas dešava”.

– Ma koliko teško bilo, molim vas da to shvatite i pozivam vas na saradnju da bismo što prije okrenuli ovu tragičnu stranicu i zajedno krenuli napred, da nikom ne dozvolimo da se miješa u naše poslove, u naše odnose, nego da ih gradimo samostalno, tako da to stvori neophodne uslove za prevazilaženje svih problema i, bez obzira na postojanje državnih granica, jača nas iznutra kao jedinstvenu cjelinu. Јa vjerujem u upravo takvu našu budućnost – rekao je ruski predsjednik.

On se posebno obratio i vojnicima oružanih snaga Rusije.

– Vaši očevi, djedovi i pradjedovi nisu se zbog toga borili protiv nacista, branili našu zajedničku domovinu da bi današnji neonacisti osvojili vlast u Ukrajini. Zakleli ste se na vjernost ukrajinskom narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i iživljava se nad samim narodom. Ne ispunjavajte njena kriminalna naređenja. Pozivam vas da odmah položite oružje i idete kući. Objasniću: vojnici ukrajinske armije koji ispune ovaj zahtjev mogu neometano da napuste zonu borbenih dejstava i da se vrate svojim porodicama – poručio je Putin.

On je još jednom naglasio da će sva odgovornost za moguće krvoproliće u cjelini i potpunosti biti na savjesti vladajućeg režima na teritoriji Ukrajine.

Evropska unija poziva Rusiju da momentalno prekine vojne operacije u Ukrajini i da povuče trupe, navodi se u zajedničkom saopštenju predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

 Pozivamo Rusiju da odmah prekine vojne operacije, da povuče svoju vojsku iz Ukrajine i da u potpunosti poštuje njen teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost – navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, takva “primjena sile ne bi trebalo da se dešava u 21. vijeku”.

Takođe se navodi da će lideri EU razgovarati o novim mjerama protiv Rusije nakon početka operacije protiv Ukrajine.

– Mišel je sazvao hitan sastanak Evropskog savjeta. Lideri EU danas će razgovarati o krizi i budućim ograničavajućim mjerama koje će imati teške posljedice po Rusiju – ističe se u saopštenju.

Akcije će se preduzimati u koordinaciji sa transatlantskim partnerima.

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender