25. 05. 2022.
Tegeltija: Nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika Eufora

Tegeltija: Nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika Eufora

Tegeltija: Nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika Eufora

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da nije bilo potrebe za dodatno raspoređivanje pripadnika Eufora u BiH, jer u BiH niko od građana ne razmišlja o bilo kakvim oružanim sukobima ili nesporazumima.

“Iz izjave ministra (odbrane Sifeta) Podžića sam razumio da je neko tražio u BiH dolazak dodatnih vojnika Eufora u BiH. Ne znam da li je to neko zvanično uradio i ko je to imao ovlaštenje, jer za sva pitanja odbrane zaduženo je Predsjedništvo BiH, koje nije tražilo dodatno razmještanje pripadnika Eufora u BiH”, izajavio je Tegeltija Srni.

On je rekao da mu je poznato da je bilo pojedinačnih stavova i zahtjeva za raspoređivanje dodatnih snaga Eufora koje su uglavnom došle od pojedinaca iz političkog Sarajeva.

Tegeltija je dodao da je u pismu koje je dobio od komandanta Eufora navedeno da su organi EU donijeli odluku o dodatnom raspoređivanju pripadnika Eufora u BiH, a kao razlog za to su naveli političku i bezbjednosnu situaciju ne u BiH, već u okruženju.

Tegeltija je podsjetio da je Eufor ovdje dugo prisutan i da je u okviru Eufora predviđeno 3.500 vojnika za BiH.

“Trenutno u BiH ima oko 600 vojnika koji su raspoređeni, sa dodatnih 500 pripadnika Eufora, koji bi trebalo da dođu u naredne dvije sedmice, to će biti 1.100 vojnika. Ono što je ohrabrujuće iz pisma koje je dostavio komandant Eufora jeste procjena Eufora da trenutno u BiH ne postoje bilo kakve bezbjednosne ili političke prijetnje, što bi izazvalo nesigurnost među građanima”, istakao je Tegeltija, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender