26. 05. 2022.
Zasjedao Gradski štab za vanredne situacije: Povoljnija epidemiološka situacija, usvojeni značajni dokumenti

Zasjedao Gradski štab za vanredne situacije: Povoljnija epidemiološka situacija, usvojeni značajni dokumenti

Zasjedao Gradski štab za vanredne situacije: Povoljnija epidemiološka situacija, usvojeni značajni dokumenti

Na redovnoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije razmatrana je trenutna epidemiološka situacija, koja je, kako je konstatovano – znatno povoljnija u odnosu na prethodni period.

Štab je na jučerašnjoj sjednici razmatrao i izvještaj o radu Štaba u prošloj godini i program rada za ovu godinu, zatim ovogodišnje planove aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara i odbrane od poplava u gradu Banjoj Luci.

Kako je istaknuto, Štab je u toku 2021. godine održao 18 sjednica na kojima je razmatrao materijale utvrđene Programom rada štaba za 2021.godinu, kao i trenutno stanje epidemiološke situacije  vezano za pojavu virusa korona.

Prilikom razmatranja informacija, izvještaja, planova, programa i drugih materijala na sjednicama, Štab je donio i niz zaključaka, smjernica i preporuka s ciljem preduzimanja mjera na poboljšanju i stvaranju uslova za efikasnijim sistemom zaštite i spašavanja na teritoriji grada.

Gradski štab za vanredne situacije redovno je pratio epidemilošku situaciju, te s tim u skladu i donosio određene zaključke, ali i upućivao određene inicijative ka Republičkom štabu za vanredne situacije.

Konstatovano je da je Grad Banja Luka uložio i sve napore kako bi u ovim teškim vremenima pružio podršku zdravstvenom sistemu i građanima Banje Luke obezbijedio kvalitetniji pristup zdravstvenim uslugama.

Istaknuto je da se Grad aktivno uključio u organizaciju masovne vakcinacije u Banjoj Luci, koja se od marta prošle godine odvijala u hali „Banjalučkog velesajma“, a potom nastavljena u objektu MZ u naselju Petrićevac.

Za potrebe masovne vakcinacije izdvojeno je oko 300.000 KM, obezbijeđena je sva administrativna i tehnička podrška, mobilisan dio zaposlenih iz administracije i gradskih ustanova, te za sve uključene u procesu vakcinacije organizovana potrebna obuka. Pripremljen je i informativni materijal, ali i medijska kampanja za sugrađane o značaju vakcinacije i drugim potrebnim informacijama.

Kako je navedeno u izvještaju o radu Štaba u prošloj godini, jedan od zaključaka Štaba koji je i relaizovan jeste da se u cilju poboljšanja opšteg stanja u privredi, pripreme prijedlozi i preporuke kako bi Grad u granicama svojih mogućnosti pomogao privrednim subjektima u saniranju posljedica izazvanih korona virusom. U tom pravcu, putem javnih poziva dodijeljene su subvencije  poslovnim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva na teritoriji grada Banje Luke, kojima je usljed pandemije virusa korona u 2021. godini bio zabranjen ili ograničen rad.

Posljedice izazvane pandemijom virusa korona, negativno su uticale i na sistem javnog prevoza putnika na području grada Banje Luke, ali je subvencijama Grada omogućeno njegovo nesmetano funkcionisanje.

-Gradski štab za vanredne situacije u cilju sprečavanja širenja virusa korona i bolesti na teritoriji grada ostvarivao je neposrednu saradnju, kao i saradnju preko nadležnih organa i institucija Gradske uprave sa republičkim organima i instucijama, privrednim društvima i drugim subjektima na teritoriji grada na blagovremenom donošenju adekvatnim mjera, zaključaka, odluka, preporuka, a sve u cilju zaštite i spašavanja stanovništva od zarazne bolesti – zaključeno je u Izvještaju o radu Štaba u 2021. godini, navode iz Gradske uprave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender