24. 05. 2022.
EU zvaničnici spremni na sankcije Rusiji: Platićemo cijenu rata

EU zvaničnici spremni na sankcije Rusiji: Platićemo cijenu rata

EU zvaničnici spremni na sankcije Rusiji: Platićemo cijenu rata

Evropska unija je spremna da podnese ekonomsku štetu od uvođenja sankcija Rusiji, koje će vjerovatno proizaći najvećim dijelom od rasta cijena energije, izjavili su danas najviši finansijski zvaničnici EU.

Lideri 27-članog bloka su se dogovorili u četvrtak da uvedu nove sankcije ruskom finansijskom, energetskom i transportnom sektoru, da uvedu kontrolu izvoza i da na crnu listu dodaju još ruskih državlajna nakon odluke predsjednika Vladimira Putina da pokrene vojnu operaciju u Ukrajini.

To znači da će zemlje EU koje prodaju robu Rusiji zabilježiti pad trgovinskih prihoda. Rusija, glavni evropski snabdjevač energijom, mogla bi da uzvrati Briselu ograničenjem prodaje gasa, nafte i uglja, iako bi to koštalo i Moskvu, piše Rojters.

“Naravno da ćemo ekonomski platiti cijenu ovog rata. Danas ćemo razgovarati o tome kako će ovaj rat uticati na naše ekonomske prognoze”, rekao je evropski ekonomski komesar Paolo Ðentiloni po dolasku na razgovore ministara finansija EU u Pariz, prenosi britanska agencija.

Dodaje da su po njegovom mišljenju “troškovi reagovanja na ovu invaziju, na ovo kršenje međunarodnog prava, troškovi koje moramo da priuštimo”.

Glavni ekonomista Evropske centralne banke Filip Lejn rekao je kolegama, kreatorima monetarne politike, da bi sukob u Ukrajini mogao da smanji bruto domaći proizvod (BDP) evrozone za 0,3 do 0,4 posto ove godine.

Evropska komisija je ranije u februaru prognozirala da će ekonomski rast evrozone biti 4,0 procenta ove godine, smanjivši projekciju sa nivoa od 4,3 odsto koliko je predviđala prošlog novembra, zbog širenja epidemije kovida 19, uskih grla u lancu snabdijevanja i rekordno visoke inflacije uzrokovane skokom cijena energije.

Ðentiloni je rekao da je “ruska invazija na Ukrajinu” sada učinila prognozu rasta od 4,0 odsto neizvjesnijom.

“Razgovaraćemo o tome kako da zaštitimo naše ljude i naše ekonomije. Naravno da postoje posljedice, u energetskim sektorima na primjer, ali mi smo spremni”, izjavlio je njemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Njegov francuski kolega Bruno Le Mer smatra da će sankcije biti bolne uglavnom za Rusiju.

“Ruska ekonomija će platiti cijenu odluke Vladimira Putina. Ruski oligarsi će platiti nerazumne odluke Vladimira Putina”, rekao je Le Mer novinarima.

EU priprema planove za smanjenje oslanjanja na ruski gas.

“Predlažemo zajedničku evropsku nabavku prirodnog gasa, uspostavljanje strateških rezervi gasa kako bismo smanjili našu zavisnost od ruskod snabdijevanja”, kaže potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Dodaje da ove nedjelje vode pregovore sa drugim dobavljačima.

“Premijer Norveške je ove nedjelje bio u Briselu. Svakako da moramo da ojačamo otpornost na moguće ruske tržišne manipulacije”, naveo je Dombovskis, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender