29. 05. 2022.
Mapa Ukrajine: Ove teritorije su zauzele Putinove snage

Mapa Ukrajine: Ove teritorije su zauzele Putinove snage

Mapa Ukrajine: Ove teritorije su zauzele Putinove snage

Rusija je juče napala Ukrajinu i započela invaziju. Počeo je rat, a ruski napadi traju neprestano. Prema izvještajima sa terena, najgore je na jugu zemlje.

Nezavisni kolektiv iz Bugarske koji se bavi ratnim sukobima, mapama i izvještajima s ratnih događanja na Tviteru je objavio mapu na kojoj se najbolje vidi koliko je ruski predsjednik Vladimir Putin napredovao u svojoj invaziji na Ukrajinu.

Područja obojena crvenom bojom pokazuju koji su dijelovi Ukrajine trenutno pod ruskom kontrolom, prenio je Indeks.

Tri fronta napada i ključna bitka za Kijev

Rusija je napala iz tri ključna smjera: s istoka kroz pobunjene pokrajine koje je Putin već djelimično kontrolisao, s juga preko Krima koji je uzeo još 2014. i sa sjevera, odnosno s bjeloruske teritorije.

Zasad je najvažnija bitka oko Kijeva gdje ruske snage pokušavaju da osvoje najmanje dva aerodroma, odnosno vazduhoplovne baze, što bi im otvorilo put za dalje napade na glavni grad Ukrajine.

Mapa ne prikazuje nedavno zauzeti dio na jugoistoku zemlje, od Krima do Marijupolja.

U četvrtak ujutro je predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio “početak specijalne vojne akcije”, a potom su počeli da stižu izvještaji o granatiranju širom Ukrajine koja je ubrzo predočila da je počela invazija na njenu teritoriju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender