18. 05. 2022.
Ruski odgovor: Razumijemo pritisak na Srbiju, ništa ne tražimo

Ruski odgovor: Razumijemo pritisak na Srbiju, ništa ne tražimo

Ruski odgovor: Razumijemo pritisak na Srbiju, ništa ne tražimo

RUSIJA poštuje nacionalne interese Srbije i razumije njenu poziciju pod pritiskom da uvede sankcije Moskvi, kaže ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ističe da Moskva ne traži ništa od Beograda znajući, kako kaže, dosljednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja kao što su razvoj Srbije i njeno ponašanje u spoljnoj politici.

Bocan-Harčenko je za Tanjug rekao da zapadu nije stalo do interesa drugih, čak iako su to zemlje koje su kandidati za članstvo u EU, te da ne misli o Srbiji, njenom narodu i mogućim posledicama uvođenja sankcija.

– NJima je važno da se svaka zemlja pridruži njihovom političkom rješenju. Rusija je navikla na pritisak, ali razumije da postoji pritisak na Srbiju i ne traži ništa od Srbije, jer je poznato kako se razvijaju naši odnosi posljednjih godina, koji su na nivou strategijske saradnje i partnerstva – kaže Bocan-Harčenko komentarišući zahteve EU, SAD i Velike Britanije da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini.

Ističe da između predsjednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, postoji povjerljiv i sveobuhvatan dijalog na osnovu dubokog međusobnog poštovanja i povjerenja, kao i da Srbija ima svoje nacionalne interese o čemu je, kaže, i predsjednik Vučić više puta govorio.

Dodaje da Rusija ima razumijevanja i da ne traži ništa ni od koga, ni od Srbije sa kojom ima izuzetno prijateljske odnose i saradnju.

– Poštujemo srpski nacionalni interes, a zna se, na osnovu naše saradnje i ponašanja Beograda, da i Srbija uvažava nacionalni interes Rusije. Ne tražimo i ne pitamo ništa znajući dosljednost predsjednika Srbije i njegov temeljni stav oko ključnih pitanja razvoja Srbije i njenog ponašanja u spoljnoj politici. Na osnovu toga pravimo zaključke i mirni smo – navodi ambasador.

Ističe da Rusija ima u vidu dalji razvoj odnosa sa Srbijom i dosljednu realizaciju svega što su dogovorili predsjednici Putin i Vučić.

Naša očekivanja da ćemo bez prepreka i zastoja realizovati svaki projekat i sve dogovore koji postoje, za dobrobit i Rusije i Srbije – poručio je Bocan-Harčenko, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender