23. 05. 2022.
Kanađani i Amerikanci se odriču votke (VIDEO)

Kanađani i Amerikanci se odriču votke (VIDEO)

Kanađani i Amerikanci se odriču votke (VIDEO)

Trgovine i kafići širom Kanade i Sjedinjenih Američkih Država odlučili su da više ne prodaju rusku votku, a što predstavlja izraz nezadovoljstva napadom na Ukrajinu.

Mnistar finansija u regiji Ontario Piter Betlenfalvi je zatražio da se iz svih prodavnica povuku votka i druga ruska alkoholna pića.

– Ontario se pridružio kanadskim saveznicama u osudi agresije na ukrajinski narod i snažno podržavamo saveznu vladu u njenim nastojanjima da sankcioniše rusku vladu. Ostaćemo uz Ukrajince tokom ovih ekstremno teških vremena – izjavio je ministar Betlenfalvi.

Alkoholni napici biće povučeni iz skoro 700 trgovina u Ontariju. Čelnik Liberalne stranke u ovoj kanadskoj pokrajini Steven Del Luk je poručio da Ontario ne može kazati da je istinski uz Ukrajinu sve dok je mušterija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Zabrana se traži i u drugim dijelovima Kanade, kao što su Manitoba, Nju Brunsvik, Britanska Kolumbija i Njufaundlend. Zamjenik premijera Britanske Kolumbije Majk Farnvort je istakao da je ova regija već usporila uvoz alkohola iz Rusije.

Ruski alkohol se povlači i iz američkih trgovina i kafića. Između ostalog, to je slučaj u saveznim državama Kanzas i Oregon. Vlasnik jednog bara je snimio kako prosipa votku.

Prema riječima vlasnika kafića Bila Makormik, Rusija djeluje kao da je 1939. i zabrinut je da ne napadne i druge države. Istakao je da je i on prosuo votku te da je zbog toga izgubio stotine dolara. Međutim, kako tvrdi, takav oblik protesta mu je mnogo značio, prenosi Foks Njuz/Srpska info.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender