18. 05. 2022.
Kancelarija za KiM: Dovlačenje mehanizacije i ljudstva na Brnjak opasna provokacija

Kancelarija za KiM: Dovlačenje mehanizacije i ljudstva na Brnjak opasna provokacija

Kancelarija za KiM: Dovlačenje mehanizacije i ljudstva na Brnjak opasna provokacija

Pripadnici Kosovske policije izvršili su jutros oko pet sati jednostranu i protivpravnu akciju na sjeveru Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

-Oni su na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu. Time je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova – navedeno je u saopštenju.

Kancelarija ukazuje da jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, “a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu”.

-Taj princip narušen je i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja. Takođe, prisustvo Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice nije dozvoljeno na severu pokrajine bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, što pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija – saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Smatraju da jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osjetljivom bezbjednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svijet “izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sjever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmjerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština.

-Takav scenario neće poći za rukom, jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija. Zato još jednom podsećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji – istaknuto je u saopštenju Kancelarije za KiM, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender