21. 05. 2022.
Zadušnice u Prištini obilježilo svega nekoliko Srba, groblje dodatno ruinirano

Zadušnice u Prištini obilježilo svega nekoliko Srba, groblje dodatno ruinirano

Zadušnice u Prištini obilježilo svega nekoliko Srba, groblje dodatno ruinirano

Prištinski paroh Staniša Arsić rekao je da je samo nekoliko Srba došlo na groblje u ovom gradu i upalilo svijeće na Zadušnice, optuživši prištinske vlasti da huškačkom politikom izazivaju strah kod raseljenih i onih koji žive u okolnim selima oslonjenim na Prištinu.

-Neprimerene huškačke izjave pojedinaca iz prištinske vlasti dodatno unose nemir i sprečavaju raseljene i prognane da izađu na groblje i da u broju u kom su dolazili u Crkvu Svetog Nikole, u kojoj su kršteni i venčani, obiđu ovu svetinju – rekao je paroh prištinski.

On je naveo da je groblje od jesenjih do ovih zadušnica dodatno ruinirano, porušen je jedan broj nadgrobnih spomenika, a nadležni iz kosovskog komunalnog preduzeća iz Prištine donekle su očistili groblje kako bi tu istinu zamaglili.

Istina se ne može skriti. Ne može niko reći da nema novih skrnavljenja našeg groblja i da groblju preti zarastanje u korov – rekao je Arsić.

On je izrazio strah da će, ukoliko nasljednici ne budu izlazili na groblje i ono ne bude održavano, za koju deceniju nestati, a time i svjedočanstvo srpskog trajanja u Prištini.

Paroh Arsić je naveo da je upućivao apel vjernicima iz Prištine da za Zadušnice pred početak Velikog vaskršnjeg posta izađu na groblje i prisjete se svojih srodnika sahranjenih na prištinskom groblju.

-Ako njih zaboravimo, zaboravićemo sami sebe – rekao je paroh prištinski i dodao da donekle ima razumijevanja da je epidemija virusa korona jedan od razloga izlaska malog broja Srba na groblje.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici obilježavaju danas Velike ili Vaskršnje zadušnice, kao znak sjećanja na sve preminule, kada se posjećuju groblja i prislužuju svijeće na grobovima najbližih i u hramovima.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje, kada se vjernici posebno mole za pokoj duša preminulih, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender