24. 05. 2022.

Avion iz Beograda do Moskve umjesto 2 i po sata letio skoro 6 sati

Kako odgovor na sankcije Zapada, Rusija je danas zabranila avio-kompanijama iz 36 zemalja da koriste vazdušni prostor Rusije.

Ruska uprava za civilno vazduhoplovstvo zabranila je danas ograničenje na letove avio-prevoznika 36 država, koje je u skladu sa normama međunarodnog prava.

To je urađeno kao odgovor na zabranu evropskih država da obavljanje letova civilnih aviona kojima upravljaju ruski avioprevoznici i/ili su registrovani u Rusiji.

Među kompanijama kojima je zabranjeno da koriste vazdušni prostor Rusije su one iz VelikeBritanije, Njemačke, Španije, Italije i Kanade. .Podsjetimo, Evropska unija je u nedjelju usvojila odluku da potpuno zatvori vazdušni prostor za sve ruske avione, a toj odluci pridružile su se i druge zemlje koje nisu njene članice.

Kao posljedica toga, letovi koji su u fazi realizacije bili u trenutku odluke, morali su da nađu alternativne puteve. Kako pokazuje sajt Flightradar, na kojem se mogu pratiti rute, jedan avion ruskoG Aeroflota vratio se iz Beograda za Moskvu preko Kazahstana. Riječ je o avionu s brojem leta 2091, koji je letio 5 sati i 45 minuta, dok bi mu u redovnom saobraćaju bi mu trebalo oko dva i po sata, javlja Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender