24. 05. 2022.

Dodik: Srpska snabdjevena robom, nema mjesta panici

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Republika Srpska u ovom trenutku snabdjevena potrebnom robom, da su obezbijeđene određene zalihe i ovdje i van Srpske i da nema razloga za paniku.

“Srpska nema nijedan problem te vrste i nema nikavog razloga za paniku”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je tržište snabdjeveno, ali da postoje određena povećanja cijena, što će se regulisati.

“Konstantno se bavimo ovim pitanjima. Jedno od pitanja koje nam je ovih dana došlo jeste pitanje odnosa prema ruskim bankama. Evropska centralna banka je donijela odluku da likvidira sistem Sberbanke u Evropi, koja postoji i ovdje. Dogovorili smo da se iz upravljanja tom bankom isključe vlasnici i da naša Agencija za bankarstvo preuzme upravljanje”, pojasnio je Dodik.

Dodik je naveo da je time klijentima dato do znanja da je banka pod upravom Republike Srpske i da mogu da se osiguraju depoziti, štednje i da nema potrebe za bilo kakvim povlačenjem.

“Mi nastavljamo dalje i Vlada Republike Srpske će u narednom periodu toj istoj banci pomoći da se dodatno stabilizuje”, napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je vlasnik Sberbanke u Banjaluci Srerbanka u Beču, te da ako se ona likvidira, onda su tu pravne i ekonomske posljedice.

“Ali, ne moraju da budu posljedice na štednju i mi smo zaštitili štednju i banku i sada vidimo koliko je bilo važno više od 10 godina boriti se da Agencija za bankarstvo ostane u nadležnosti Republike Srpske. Da nemamo Agencije za bankarstvo desilo bi nam se da moramo da gledamo na posljedice na koje ne možemo da utičemo”, rekao je Dodik.

Kad je riječ o mogućim posljedicama na poslovanje Rafinerije nafte u Brodu zbog novonastale situacije, Dodik je rekao da koliko bude ugroženo snabdijevanje naftom na globalnom nivou, može i to biti ugroženo, ali da sada nije.

“Mi smo sa rukovodstvom `Zarubežnjefta` dogovorili mjesečne zalihe za Republiku Srpsku i ne vidimo načina na koji se može ugroziti potrošnja koja nije mala”, naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da Republika Srpska dostiže značajnu potrošnju nafte i naftnih derivata, više od 80.000 tona na mjesečnom nivou.

“Ono s čime se mi suočavamo na tom planu jeste povećanje cijena, ali to je opet globalni problem, nije samo naš”, naveo je Dodik.

“Ne vjerujem da se kriza može preliti na zapadni Balkan”

Dodik smatra da nema mogućnosti da se kriza iz Ukrajine prelije na zapadni Balkan, ocijenivši da je to samo dio propagande.

Dodik je rekao da nema te mogućnosti, iako je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borel rekao da se to može očekivati.

“Znam da je Borel jedan od odgovornih političara, starog kova i koji je posvećen miru i stabilnosti, ali isto tako znam i Vladimira Putina i da je prije svega odgovoran državnik i da mu je u tom pogledu stalo do rješenja problema i zaštite svoje države”, rekao je Dodik.

On je istakao da je za BiH najvažnije da ostane u komunikaciji i sa jednom i sa drugom stranom, a da je na njima kako će riješiti te probleme.

Dodik ne vjeruje da se u BiH može postići jedinstven stav o ukrajinskoj krizi, te da to nije ni bila tema Predsjedništva, ali smatra da bi za BiH bilo loše da se svrsta na jednu stranu, već da treba da ostane neutralna.

“Nažalost, neki smatraju da se što prije moramo svrstati, ali mi ćemo ostati potpuno neutralni. Nećemo se priključivati sankcijama EU, niti bilo koga, niti je to moguće”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je to “igra i rat velikih”, te da male zemlje treba te sukobe da prežive, jer globalni sukob opterećuje i njihovu svakodnevicu.

“Republika Srpska i ja kao član Predsjedništva podržavam teritorijalni integritet svih članica UN, pa tako i Ukrajine, kao što podržavam teritorijalni integritet Srbije i BiH”, rekao je Dodik.

On ne smatra da BiH ima kapacitete da primi izbjeglice iz Ukrajine, kao ni da te izbjeglice imaju ikakvu perspektivu u BiH.

“Mislim da bi to bilo da iz gore odu u još lošiju situaciju, te da će izbjeglice vremenom najviše ići ka zapadnoj Evropi”, rekao je Dodik.

Govoreći o geopolitici i poremećenim odnosima u svijetu, Dodik je naveo da postoji strah od ogromnih izdvajanja SAD za vojsku, koja prelaze 720 milijardi dolara godišnje, dok deset ostalih vojski u svijetu ne izdvoji ni 100 ili 150 milijardi dolara godišnje.

Dodik je istakao da se sada vidi da je jedina ispravna odluka bila ta što je Republika Srpska rekla da iz svojih razloga neće u NATO.

“Naš stav je ne svrstavati se ni na jednu stranu, dati šansu komunikaciji u budućim vremenima i sa jednom i sa drugom stranom. Da smo prihvatili da smo NATO savez, onda bi trebalo da čekamo poziv kad će ljudi odavde po nalozima NATO struktura ići na ratišta bilo gdje u svijetu”, rekao je Dodik.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Dodik je naveo da se sad pokušava reći kako je BiH dio evropskog prostora.

“Predlažem da Evropa riješi taj svoj problem dileme šta je s nama, ko smo mi. Neka primi BiH u EU ja ću aplaudirati, ali nećemo ići u NATO. To je razlika naše politike u odnosu na druge u BiH”, naveo je Dodik.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender