20. 05. 2022.
Poznate sve etape biciklističke trke “Beograd – Banjaluka”: Za četiri dana 575 km na točkovima

Poznate sve etape biciklističke trke “Beograd – Banjaluka”: Za četiri dana 575 km na točkovima

Poznate sve etape biciklističke trke “Beograd – Banjaluka”: Za četiri dana 575 km na točkovima

Učesnici 16. izdanja biciklističke trke “Beograd – Banjaluka” prevešće za četiri dana (14 – 17. april) ukupno 575 kilometara kako bi iz prestonice Srbije stigli do centra najvećeg grada Republike Srpske.

Nepunih 50 dana pred start trke organizatori su saopštili etape kojih će kao i prethodnih nekoliko godina biti četiri. Posljednji gradovi koji su potvrdili učešće u organizaciji su Doboj i Prijedor, kao mjesta starta odnosno cilja trećeg dana takmičenja.

– Definitivno je potvrđeno da ćemo prvog dana 14. aprila krenuti iz Obrenovca ka Bijeljini. To su već naši stalni partneri koji su godinama uz nas, a Bijeljina je uz Beograd i Banjaluku najviše puta bila domaćin. Najveći grad Semberije prihvatio je kao i prošle godine da bude domaćin cilja, kao i starta etape, pa će 15. aprila karavan krenuti ka Vlasenici preko Šekovića. Iako nije najduža, to je kraljevska etapa, s obzirom na dosta izazova tokom trke, kao i paklenog finiša u Vlasenici – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Karavan se potom seli u Doboj koji će po prvi put biti start etape. Ovaj grad ima sve kapacitete da ugosti više od 400 ljudi koji čine karavan, a Kuvalja naglašava da je imao konstruktivan razgovor sa gradonačelnikom Borisom Jerinićem koji je brzo prepoznao ideju i prihvatio je.

– Do sada je grad na tri rijeke nekoliko puta bio prolazni cilj, a evo sada su se kockice posložile da bude domaćin starta treće etape. Drago nam je zbog toga i vjerujem da će prije svega stanovnici u velikom broju pozdraviti bicikliste. Znamo da je zaštitni dio ovog grada rukomet i Međunarodni TV turnir šampiona, ali sam uvjeren da će prepoznati i nešto novo, te da će biti spektakl na startu. Ništa manje ne očekujem ni u Prijedoru, koji je prošle godine prvi put bio na ruti trke. Tada kao start, a sada kao cilj najduže etape od 165 kilometara – rekao je Kuvalja.

Posljednjeg takmičarskog dana, 17. aprila biciklisti će krenuti iz Dervente, te preko Srpca, Gradiške i Laktaša stići u Banjaluku.

– Zahvalnost dugujemo i našim stalnim partnerima iz Dervente, kao i svim gradovima koji su prepoznali trku kao dobru priliku da promovišu ono najbolje što imaju. Trka odavno nije samo sportski događaj iako je u prvoj UCI kategoriji od 2017. godine, ali je i veliki turistički događaj. Naravno, prilika je i da gradovi koji učestvuju uspostave tješnju saradnju sa drugima. Svi načelnici, gradonačelnici i predsjednici opština pozvani su da prate karavan od početka do kraja ili da u zavisnosti od obaveza dođu na mjesto starta ili cilja etapa – rekao je Kuvalja.

Izvršni direktor trke Goran Guska naglasio je da je zatvorena lista za prijave ekipa, te da je aplikaciju za učešće poslalo 39 ekipa iz cijelog svijeta.

– Nažalost, nekima smo morali da se zahvalimo, jer je prema UCI pravilima dozvoljeno da startuje 175 takmičara, odnosno 25 ekipa. Posebno nam je drago što nam se pojedine ekipe vraćaju iz godine u godinu, neki su učestvovali na prethodnih desetak izdanja. Oni su u neku ruku i domaćini na trci jer odlično poznaju naše drumove, a upoznali su i gradove, kao i običaje – naglasio je Guska.

Novost u odnosu na sva prethodna izdanja je prolog u Beogradu koji će biti održan uoči prve etape, 13. aprila.

– Biće to fantastičan uvod u trku. Biciklisti će voziti hronometar ulicama prestonice Srbije, a publika će imati priliku da uživa u spektaklu, baš kao na ciljevima svih etapa koje se već tradicionalno završavaju krugovima – naglasio je Kuvalja.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender