22. 05. 2022.
Dodik: Crni dan za Srbe u BiH Zatler promoviše u praznik

Dodik: Crni dan za Srbe u BiH Zatler promoviše u praznik

Dodik: Crni dan za Srbe u BiH Zatler promoviše u praznik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je krajnje vrijeme da pojedini predstavnici međunarodne zajednice sagledaju stvarno stanje u BiH i uvide ko su ti koji promovišu mir, demokratiju, poštivanje međunarodnog prava, a ko pokušava da nameće rješenja i svoja pravila ponašanja.

Na pitanje Srne da prokomentariše današnju izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera povodom tzv. dana nezavisnosti BiH, Dodik je rekao da je očigledno da Zatler zaobilazi činjenice i istinu o BiH, te jednostrano posmatra i prošlost i sadašnjost.

“Zatler se otvoreno stavlja u ulogu vrhovnog presuditelja i suverenog ocjenjivača što predstavlja sumrak javno izgovorene riječi. Ostrašćeno promovisanje politike koja je potpuno van realnog stanja stvari veoma je pogrešno, ali i opasno”, istakao je Dodik. Srpski član Predsjedništva BiH naglasio je da Zatler današnjom izjavom promoviše 1. mart, crni dan za srpski narod, proglašavajući ga praznikom, dodavši da taj tužni datum u BiH priznaju samo on i Bošnjaci.

“Ono što je posebno tragično i nelogično za nekoga ko se, bar na riječima, zalaže za poštovanje međunarodnog prava, demokratiju i evropske vrijednosti, jeste da ubistvo nevinog čovjeka u Sarajevu koje je bilo uvod u krvavi rat naziva praznikom. Na taj način ispada da Zatler podržava taj čin militarizacije BiH koji se pretvorio u žestoki građanski rat”, ukazao je Dodik.

On je naglasio da je prošlo vrijeme kada su pojedini predstavnici međunarodne zajednice “bildali svoje mišiće na Srbima i na Republici Srpskoj”.

On je poručio da je Republika Srpska odlučna u očuvanju mira i stabilnosti, te da je dijalog i pregovarački sto njeno jedino sredstvo borbe da se dođe do rješenja i konsenzusa o svim spornim pitanjima na dobrobit dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

“Republika Srpska je uvijek na strani mira, dijaloga, poštivanja volje svih koji žive u BiH, ali to traži i od drugih. Mi nikome ništa ne namećemo. Želimo da idemo naprijed, da se razvijamo i omogućimo bolji život svim ljudima. Zagledani smo u EU i naše opredjeljenje jesu evropske integracije, ali ne EU koja ubistvo srpskog svata i početak progona Srba iz Sarajeva promoviše u praznik”, rekao je Dodik.

(Srna)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender