24. 05. 2022.
Grbić: Prevoznika iz Srpske nema u Ukrajini, nemamo podatke za FBiH

Grbić: Prevoznika iz Srpske nema u Ukrajini, nemamo podatke za FBiH

Grbić: Prevoznika iz Srpske nema u Ukrajini, nemamo podatke za FBiH

Prevoznika iz Republike Srpske nema u Ukrajini, a ne znamo da li ih ima iz FBiH, rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Srpske Nikola Grbić.

– FBiH nema udruženje prevoznika tako da ne znamo da li njihovih kamiondžija ima u Ukrajini –  naveo je Grbić.

BiH ima značajnu trgovinsku razmjenu sa Rusijom i nešto manju sa Ukrajinom, a Grbić očekuje da će transport robe u jednu i drugu zemlju stati.

– Ne znamo na koji period će sve to stati, teško je prognozirati.  I do sada smo imali problema u vezi sa uvozom i izvozom iz ovih zemalja, a ova situacija sada je sve samo pogoršala  – naveo je Grbić.

Veliki broj kamiona iz Srbije nalazi se u Ukrajini, a ambasador Srbije u Ukrajini Aca Jovanović rekao je da se oni nalaze na graničnim prelazima prema Rumuniji i Mađarskoj.

– Ukrajinci ne dozvoljavaju da roba ruskog ili bjeloruskog porijekla napusti Ukrajinu. Obraćali su nam se za pomoć, ljudi su ogorčeni zbog situacije u kojoj su se našli. Mi smo zajedno sa udruženjem vozača zvali Privrednu komoru Srbije, činimo sve što je u našoj moći da pređu granicu – rekao je Jovanović.

Vozači imaju određene zalihe hrane i vode, ali gorivo im je na minimumu, jer se, zbog ratnog stanja, samo po 20 litara može sipati na benzinskim pumpama u Ukrajini. Prema njegovim riječima, najmanje 44 kamiona su zarobljena kod prelaza Đakovo, zatim još 30 na drugom kraju zemlje, kao i dodatnih 100 kamiona se vraćaju, a koji su krenuli u Ukrajinu. Takođe, mnogo je vozača koji su zarobljeni na pojedinačnim parkinzima.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender