20. 05. 2022.
Jahte ruskih milijardera na putu ka Crnoj Gori i Maldivima: Prva stigla u tivatski zaliv (VIDEO)

Jahte ruskih milijardera na putu ka Crnoj Gori i Maldivima: Prva stigla u tivatski zaliv (VIDEO)

Jahte ruskih milijardera na putu ka Crnoj Gori i Maldivima: Prva stigla u tivatski zaliv (VIDEO)

Luksuzna jahta Galactica Super Nova ruskog oligarha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije Lukoil Vagita Alekperova uplovila je u tivatski zaliv.

Video je objavila nevladina organizacija MANS.

Oni su danas pozvali Vladu Crne Gore i ministarstva da javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će preduzeti kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji su povezani sa predsjednikom Vladimirom Putinom su u pokretu dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremaju dalje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu.

Podaci iz Marine Traffica koje je pregledao CNBC pokazuju da se najmanje četiri superjahte u vlasništvu ruskih poslovnih lidera kreću prema Crnoj Gori i Maldivima od kada je najavljen širok spektar sankcija posljednjih dana.

Alekperovljeva jahta je poznata kao Galactica Super Nova i, prema stranici Superjacht Fan, koja prati ove vrste plovila, ima “bazen sa staklenim dnom od šest metara i vodopadom. I touch-and-go heliodrom, lift i veliki klub na plaži.”

Alekperov ima neto imovinu nešto manje od 25 milijardi dolara, prema Forbsu.

Crna Gora je NATO članica i kandidat za članstvo u EU i najavila je da će se pridružiti sankcijama EU protiv Rusije.

Najmanje tri jahte ruskih milijardera se približavaju Maldivima.

Ova ostrvska država je godinama bila žarište turista iz Rusije, a ministar turizma Maldiva rekao je da će ruska invazija imati veliki uticaj na njen turistički sektor.

Jahta milijardera Olega Deripaske poznata kao Klio napustila je Šri Lanku pre skoro dvije nedjelje i očekuje se da uskoro stigne na Maldive, navodi Marine Traffic.

Deripasku i kompanije povezane sa njim sankcionisale su 2018. SAD. On je bio jedan od nekoliko milijardera sa sjedištem u Rusiji koji su se suprotstavili sukobu u Ukrajini.

„Mir je prioritet. Pregovori moraju da počnu što prije“, napisao je na Tviteru Deripaska, koji ima procjenjenu neto vrijednost od oko četiri milijarde dolara.

Maldivi nemaju sporazum o ekstradiciji sa SAD, navodi Nomad Capitalist.

Kako piše CNBC, imovina ciljanih ruskih rukovodilaca će vjerovatno dobiti još jedan udarac, pošto je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena nedavno najavila stvaranje radne grupe koja će se baviti njihovim unosnim sredstvima, uključujući jahte i vile.

Francuska sastavlja spisak imovine u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući automobile i jahte, koja bi mogla biti zaplijenjena pod sankcijama Evropske unije.

“Ove nedjelje ćemo pokrenuti multilateralnu transatlantsku radnu grupu da identifikuje, pronađe i zamrzne imovinu sankcionisanih ruskih kompanija i oligarha – njihove jahte, njihove vile i bilo koju drugu nezakonito stečenu dobit koju možemo da pronađemo i zamrznemo“, navodi se u nedavnom tvitu Bijele kuće.

Uz to, neki od najbogatijih u Rusiji premještaju svoje „čamce“ na druge lokacije, u nadi da će izbjeći da ti predmeti budu zaplijenjeni.

Predstavnici milijardera pomenutih u ovoj priči i vlada Maldiva i Crne Gore nisu odgovorili na upite za komentar, prenose podgoričke Vijesti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender