26. 05. 2022.
Milanović demantovao da je podignut stepen pripravnosti vojske

Milanović demantovao da je podignut stepen pripravnosti vojske

Milanović demantovao da je podignut stepen pripravnosti vojske

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović demantovao je danas da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković juče je rekao da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti zbog situacije u Ukrajini, a Milanović kaže da to nije tačno.

U saopštenju kabineta Milanovića napominje se da sadašnje stanje bezbjednosti u Hrvatskoj ne zahtijeva povećanje pripravnosti Oružanih snaga Hrvatske.

– Niti je Vlada Hrvatske predložila, niti je predsjednik naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga Republike Hrvatske – navodi se u saopštenju i napominje da, prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga naređuje predsjednik, na prijedlog Vlade Hrvatske, prenosi Indeks.

U saopštenju se dodaje da je Milanović u stalnom kontaktu sa vojnim vrhom Oružanih snaga Hrvatske i čelnicima bezbjednosno obavještajnih agencija.

Ističe se i da prema Zakonu o odbrani stanje pripravnosti podrazumijeva mobilizacijske, organizacione, bezbjednosne i druge i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske, građana i imovine.

Plenković je juče poslije sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ rekao da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja s obzirom na globalne okolnosti.

– S posebnom pažnjom pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dode do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja – rekao je Plenković, ajvlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender