17. 05. 2022.
D

Dodik: Ne gubiti nadu da je moguća samostalna država Republika Srpska

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu da nikada ne gube nadu da je moguće da Republika Srpska bude samostalna država, jer je to jedini način na koji srpski narod može ovdje opstati.

“Republika Srpska je sjajna ideja i njen život zavisi od vas”, rekao je Dodik obraćajući se studentima i profesorima Univerziteta u Istočnom Sarajevu na konferenciji “Trideset godina od nastanka Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu”, održanoj na Palama.

Podsjećajući da su prethodne generacije stvorile Republiku Srpsku, Dodik je rekao da je na mladima da je sačuvaju i odbrane.

“Izgubite li Republiku Srpsku, izgubili ste sebe, svoj zavičaj. Nije svejedno živjeti ovdje ili negdje drugdje u svijetu”, dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, opasnost za Republiku Srpsku nisu SAD ni EU, nego nejedinstvo.

Pozivajući na jedinstvo za ostvarenje nacionalnih ciljeva, Dodik je apelovao da mladi čuvaju kolektivno sjećanje i odaju priznanje svima koji su učestvovali u stvaranju Srpske.

“Moramo da znamo ko smo, šta smo, odakle smo”, istakao je srpski član Predsjedništva BiH i rekao da su Srbi kroz istoriju naučili da bez države nemaju slobodu.

On je ukazao da se Republika Srpska godinama bori sa lažnom propagandom i stvorenim stereotipima.

Dodik je dodao da je izuzetno ponosan što je kao važan funkcioner Republike Srpske godinama pomagao izgradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu i što sadašnja Vlada Srpske to nastavlja gradeći zgradu Rektorata.

“Nastavićemo to, zato što ste vi odlučili da ovdje studirate i što bez vas ničega od toga ne bi bilo”, rekao je Dodik i pozvao mlade da uče i njeguju srpski identitet u Republici Srpskoj kao trajnoj kategoriji.

Oni koji traže ukidanje dažbina to čine iz špekulativnih razloga

Dodik je rekao da porez i akcizu plaćaju krajnji potrošači, a ne trgovci koji traže ukidanje akcize na gorivo i dodao da treba učiniti sve da se olakša situacija, ali da je irelevantno govoriti o pretjeranim zahtjevima.

Dodik je ukazao da se akcize i drugi prihodi koje imaju države, koriste za finansiranje zdravstva, univerziteta, te mnogih drugih ustanova.

On je rekao da ima onih “koji bi ukinuli sve te dažbine koje se daju državi, vodeći računa o samo nekim svojim špekulativnim razlozima”.

“Porez, te akcizu plaćaju krajnji potrošači, ne plaćaju trgovci koji traže ukidanje akcize na gorivo”, izjavio je Dodik novinarima na Palama.

Šarović podržava druga dva člana Predsjedništva zbog malih privilegija

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je danas na Palama da predsjednik SDS-a Mirko Šarović stoji iza dva muslimanska člana Predsjedništva BiH, zbog malih privilegija i šićara kog ima od njih.

Dodik je istakao da je začuđujuća izjava lidera SDS-a Mirka Šarovića u vezi sa napuštanjem sjednice Predsjedništva BiH, s obzirom da je i Šarović bio član Predsjedništva.

“Nisam bio u stranačkim prostorijama. Pripremali smo sjednicu, bili spremni da glasamo o nekim tačkama dnevnog reda koje su u interesu Republike Srpske, kada smo, pet minuta prije saznali da je ambasador u Briselu dao saglasnost za sankcije Rusiji, a da o tome nije odlučivalo Predsjedništvo”, rekao je Dodik novinarima.

On je ponovio da je tražio da se uvrsti ta tačka dnevnog reda i da se o njoj odlučuje, ali da druga dva člana Predsjedništva to nisu htjela ni da uvrste u dnevni red.

“Oni žele da to urade kao 1992. godine, da ignorišu zaključke i stavove Srba. Zato je Šarović, u tom svom podaništvu za jedno auto koje ga voza širom Republike Srpske i pratnje koju ima, te obećanja da će mu se neki procesi vezani za pokojnog Ristu Jugovića staviti sa strane, ako bude servilan”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Šarović zna da član Predsjedništva i ako izađe sa sjednice, sjednica ne može biti održana.

Šarović je sve slagao u tom pogledu i proglašava tu dvojicu muslimanskih članova Predsjedništva predanim radnicima na strateškim pitanjima, rekao je Dodik te upitao o kojim je to strateškim pitanjima riječ, je li to rušenje Ustava, jer, kako je istakao, oni upravo na tome rade.

Dodik je još jednom ponovio da je napustio današnju sjednicu Predsjedništva, jer neće da dozvoli da se Srbima ponovi 1992. godina, kao i zbog toga da jednog dana druga dva člana Predsjedništva ne bi pokušala da ukinu entitetsko glasanje i da određuju Srbima kako će živjeti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender