24. 05. 2022.
PDP: Vlast da se počne baviti enormnim poskupljenjima

PDP: Vlast da se počne baviti enormnim poskupljenjima

PDP: Vlast da se počne baviti enormnim poskupljenjima

Borenović očekuje da se vlast konačno počne baviti velikim ekonomskim problemima, a koja se prije svega tiču enormnih poskupljenja i evidentnih loših navika vlasti da nenamjenski troši narodni novac.

Povodom aktuelne političke i ekonomske situacije, koja je dodatno usložnjena eskalacijom ukrajinske krize, Partija demokratskog progresa odžala je sinoć sjednicu Ekonomskog savjeta, a danas je zasjedao prošireni Kolegijum Predsjedništva partije koji je zauzeo stavove po najvažnijim pitanjima.

Predsjednik Branislav Borenović istakao da je najvažnije okončanje sukoba u Ukrajini što prije, kako bi se spriječile ljudske žrtve i materijalna stradanja. 

– Nadam se što skorijem okončanju stradanja, pogotovo imajući u vidu da je riječ o dva slovenska, bratska naroda, te da će time biti zaustavljeni i veoma negativni efekti ovog sukoba koji se reflektuju na čitavu Evropu i na naš region – rekao je Borenović, dodajući da takođe očekuje da se vlast konačno počne baviti velikim ekonomskim problemima, a koja se prije svega tiču enormnih poskupljenja i evidentnih loših navika vlasti da nenamjenski troši narodni novac. 

Potpredsjednik PDP, Jelena Trivić, navela je da je neophodno da se funkcionisanje Sberbanke a.d. Banjaluka prepusti isključivo nadležnim institucijama i regulatorima finansijskog sektora.

– Potpuno je neprihvatljivo da se nenadležne i nestručne osobe koje dolaze iz politike, a pogotovo član Predsjedništva BiH Milorad  Dodik, upliću u ovo pitanje. Takva vrsta uplitanja politike nije se desila ni u jednoj drugoj zemlji i samo je stvorila kontraefekat. Prema zvaničnim izještajima koje je Sberbanka a.d. Banja Luka objavljivala možemo reći da se radi o banci koja je zdravo poslovala te je kao takva prepuštena Republici Srpskoj. Da bi tako i ostalo, tražimo da Agencija za bankarstvo preuzme isključivu odgovornost u rješavanju problema u ovoj banci, potpuno nezavisno od politike kako im zakon i nalaže – rekla je Trivić.

Ona je istakla da PDP insistira da Vlada Republike Srpske hitno predloži Narodnoj skupštini Republike Srpske rebalans Budžeta za ovu godinu, sa ciljem odustajanja od troškova kupovine i izgradnje novih objekata za javnu upravu i nabavke precijenjenih IT usluga i da ta sredstva usmjeri za pomoć građanima i privredi za prevazilaženje posljedica krize i rasta cijena osnovnih namirnica i energenata. 

Generalni sekretar PDP-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Mira Pekić, navela je da je neophodno olakšati stanovništvu cjenovni udar kojem svjedočimo. 

– PDP smatra da je neophodno smanjenje akciza na gorivo kao i značajno smanjenje stope PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove i druge proizvode esencijalne za stanovništvo i ugrožene slojeve društva, što je PDP više puta predlagao – naglašava Pekić. 

PDP će i u narednim danima održavati sastanke svojih stručnih savjeta iz oblasti zdravstva, poljoprivrede i prava da bi se na adekvatan način došlo do stavova i prijedloga za prevazilaženje novonastale situacije. (BN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender