24. 05. 2022.
Čemu služe dugmad na rukavu sakoa?

Čemu služe dugmad na rukavu sakoa?

Čemu služe dugmad na rukavu sakoa?

Postoji nekoliko zabavnih teorija o porijeklu dugmića na rukavu sakoa.

Na neke stvari se toliko naviknemo da se rijetko upitamo čemu uopšte služe.

To se odnosi i na neizbježne dugmiće na rukavu svakog sakoa.

Mnogi smatraju da dugmići na rukavima sakoa stoje iz estetskih razloga, ali ako malo bolje razmislite, zašto se oni nalaze baš na njima i gotovo uvijek svaki sako ih ima?

Nigdje ne postoji pravilo da sako mora da sadrži dugmiće, ali svaka nova kolekcija ovog odjevnog predmeta ih sadrži.

Dugmići na rukavima imaju dugu istoriju iza sebe, a iako ne postoji tačno objašnjenje, godinama vladaju dvije uobičajene teorije.

Prvo, to je vojna teorija.

Ova priča o porijeklu vjeruje da su uključivanje dugmadi na vojnim blejzerima naredile kraljevske i političke ličnosti, poput kraljice Elizabete i Napoleona Bonapartea. Njihov navodni razlog za dugmad na rukavima bio je da spriječe vojnike da koriste svoje rukave kao način za čišćenje nosa, usta i rana.

Moćne ličnosti su navodno smatrale da trupe prljavih rukava ne čine vojsku preijtećeg ili privlačnog izgleda, pa su dugmad bila prišivena na krajeve rukava kako bi se spriječilo da vojnici pokvare svoje uniforme.

Dakle, prema ovoj teoriji, dugmad su korišćena da bi se osiguralo da vojnici budu čisti i da poštuju svoju uniformu.

Druga ideja o porijeklu dugmadi na sakoima bila je da se na taj način olakšavaju fizički poslovi. Nekada su jakne bile uobičajeni odjevni komad za muškarce koji su ga svakodnevno nosili, ne samo ako su bili u uniformi ili išli na sastanak.

Dakle, ova teorija sugeriše da je uključivanje dugmadi bilo zbog toga što je jakne učinilo pristupačnijim i oslobađajućim za ruke muškarca kada je obavljao napornije aktivnosti.

Podizanje teškog tereta u uskim rukavima bilo je otežavajuće, tako da su dugmad omogućavala muškarcima da mogu da rade svoj posao, a da se ne osjećaju stegnuto, prenosi MondoObjektiv.

Osim toga, iako se dugmad i danas uveliko nalaze na krajevima rukava, možda ste primjetili da neka dugmad nemaju rupu kroz koju treba da prođu.

Zašto je to tako?

Zahvaljujući svijetu brze mode, proizvođači su shvatili da bi se stavljanjem rupica za dugmiće, ljudi teže prilagodili odjeći. Ukoliko su dugmići “lažni”, svako može znatno lakše skratiti ili suziti rukave.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender