22. 05. 2022.
Dodik u razgovoru sa Milanovićem: Neki su napustili Ustav i načine odlučivanja propisane tim aktom

Dodik u razgovoru sa Milanovićem: Neki su napustili Ustav i načine odlučivanja propisane tim aktom

Dodik u razgovoru sa Milanovićem: Neki su napustili Ustav i načine odlučivanja propisane tim aktom

Republika Srpska posvećena je miru i poštovanju Dejtonskog sporazuma, poručio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom telefonskog razgovora sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem na čiji zahtjev je poziv i realizovan.

Srpski član Predsjedništva BiH objasnio je hrvatskom predsjedniku da predstavnici Republike Srpske nisu napustili zajedničke institucije, ali da su neki drugi u BiH napustili i Ustav i načine odlučivanja koje propisuje Ustav BiH.

Dodik je zahvalio Milanoviću na inicijativi da se BiH dodijeli kandidatski status.

Dodik i Milanović su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pored razgovora sa Milanovićem Dodik je bio i u posjeti Prnjavoru i tamošnjoj ukrajinskoj zajednici i gdje je naveo da se u Ukrajini što prije treba uspostaviti mir, te da Predsjedništvo mora da uvaži srpski stav da BiH bude neutralna u vezi sa ovom krizom.

Dodik je istakao da je Predsjedništvo nadležno za zauzimanje stava o Ukrajini, te da je u tom smislu naglašeno da treba se poštuje teritorijalni integritet svih međunarodno priznatih država, pa i Ukrajine.

“Mi smatramo da na ovaj način treba da se ponašamo i pokušamo humanitarno da djelujemo, a što se tiče našeg političkog stava – mi smo politički neutralni u svemu tome”, izjavio je Dodik novinarima.

On je naglasio da Srbi imaju dobre odnose sa Ukrajinom i Rusijom, te da žale za onim što se dešava u Ukrajini zbog globalnih kretanja.

“U igrama velikih mi treba da budemo zaobiđeni, ne budemo ni za koga, te da se što prije uspostavi prekid sukoba i mir”, poručio je Dodik.

On je rekao da je, ipak, sporno što su ostali članovi Predsjedništva, muslimanski predstavnici i drugi u diplomatiji zloupotrijebili procedure i zanemarili srpske stavove u BiH u vezi sa ukrajinskim sukobom.

“Ako oni govore da je to što oni misle stav BiH, to je pogubno za sve narode u BiH. To je kršenje Ustava na štetu Srba”, ocijenio je Dodik, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender