24. 05. 2022.
Iskra zapalila fabriku, šteta 200.000 KM: Vatrogasci spriječili da se požar kod Laktaša proširi i na kuće

Iskra zapalila fabriku, šteta 200.000 KM: Vatrogasci spriječili da se požar kod Laktaša proširi i na kuće

Iskra zapalila fabriku, šteta 200.000 KM: Vatrogasci spriječili da se požar kod Laktaša proširi i na kuće

U požaru koji je u srijedu progutao fabriku namještaja „Laki“ u Aleksandrovcu kod Laktaša pričinjena je šteta veća od 200.000 maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Fabrika namještaja je u potpunosti izgorjela, ali tom prilikom nije bilo povrijeđenih.

Prema našim saznanjima, do požara je najvjerovatnije došlo prilikom radova na krovu objektu i nije bilo šanse da se pomenuta fabrika spasi.

Izvor Srpskainfo pojašnjava da je vatra veoma brzo zahvatila cijeli objekat i da je samo zahvaljujući požrtvovanošću vatrogosaca spriječeno da se požar proširi na kuće u blizini.

I nakon gašenja požara vatra se i dalje pojavljivala na pojedinim mjestima, pa nije bilo moguće obaviti uviđaj sve do četvrtka ujutru.

Jedan od radnika je nešto vario na krovnoj konstrukciji i najvjerovatnije da je iskra tom prilikom pala na spužvu, koju koriste za namještaj. Pošto je ona bila suva, veoma brzo je planula i vatra se velikom brzinom širila po objektu – kaže sagovornik Srpskainfo.

Osim što je fabrika u potpunosti izgorjela, oštećena je i kuća u istom dvorištu.

U objektu su se nalazili roba, mašine, sirovine za namještaj i druge stvari.

Danas, na licu mjesta, osim vatrogasaca i policije, bili su i komunalci koji su raščišćavali požarište, a električari su regulisali struju, kako bi eliminisali mogućnost ponovnog izbijanja vatre.

Šanse da se vatra u fabrici ugasi bile su minimalne, jer je veliki plamen brzo zahvatio drvenu konstrukciju, kazali su vatrogasci.

Buktinja

 Nakon što su vidjeli da ne mogu ugasiti vatru i spasiti fabriku, vatrogasci su  se potom fokusirali na zaštitu obližnjih kuća, u čemu su uspjeli.

Dan poslije požara, tokom raščišćavanja zgarišta, mještani i komšije prepričavaju verzije uzroka požara.

Pojedini sagovornici Srpskainfo kazali su da je požar najvjerovatnije izbio tokom varenja metalne konstrukcije, kada je iskra zahvatila zapaljivu robu.

– Brzina kojom se vatra proširila je neshvatljiva, sve je buknulo za nekoliko minuta. Vatrogasci su brzo stigli, ali za fabriku nije bilo spasa. Svi smo bili u panici, nismo znali šta da radimo i čega prije da se dohvatimo, šta da spasavamo. Ipak je sve izgorjelo ali je, u toj, panici i nesreći najvažnije da niko nije stradao –  kazalo nam je nekoliko mještana koji su učestvovali u gašenju.

Istragom će biti utvrđeni tačni uzroci požara koji je u srijedu izazvao veliku paniku i strah u Aleksandrovcu.

U gašenju požara je učestvovalo desetak vozila sa područja Gradiške i Laktaša.

– Čim nam je javljeno, u roku od nekoliko minuta, stigli smo na lice mjesta. Požar je bio veliki, visok oblak dima i temperatura su se munjevito širili. Otežavajuću okolnost predstavljalo je gusto naselje sa mnogo privatnih kuća i drugih objekata – kazali su vatrogasci.

OBAVIJEŠTEN TUŽILAC

Portparol Policijske uprave Banjaluka, Danijela Mučibabić, rekla je da je Policijskoj stanici Laktaši u srijedu u 13.55 prijavljeno da je došlo do požara u hali za proizvodnju namještaja, vlasništvo N.L. iz Laktaša.

– Požar je lokalizovan od strane Dobrovoljnog vatrogasnog društva Laktaši. U požaru nije bilo povrijeđenih. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci – pojasnila je Mučibabićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender