25. 05. 2022.
Poreska uprava RS u februaru prikupila ukupno 237,4 miliona KM

Poreska uprava RS u februaru prikupila ukupno 237,4 miliona KM

Poreska uprava RS u februaru prikupila ukupno 237,4 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske u februaru je prikupila ukupno 237,4 miliona KM, za osam odsto ili 18,2 miliona KM više nego u istom mjesecu prošle godine.

Direktni porezi su u februaru ove godine naplaćeni u iznosu od 45,7 miliona KM, što je za 20 procenata ili 7,7 miliona KM više nego u istom mjesecu godinu ranije, navodi se saopštenju Poreske uprave Republike Srpske.

Najveći rast ostvaren je kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 25,7 miliona KM, što je za 6,9 miliona KM ili čak 36 odsto više nego u februaru prošle godine, a što ukazuje na povećanje poslovne aktivnosti i pozitivna kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Srpskoj.

Rast naplate u februaru ove godine bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 17,8 miliona KM, za šest odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Naplata doprinosa u februaru ove godine iznosila je 151,3 miliona KM, za 9,4 miliona KM ili sedam odsto više nego u februaru 2021. godine, iako je smanjena stopa doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto.

Naplata ostalih javnih prihoda u februaru iznosila je 40,4 miliona KM, za 1,1 milion KM ili tri odsto više u odnosu na februar 2021. godine. Ovo je pokazatelj da je Poreska uprava Republike Srpske i u ovoj godini zadržala stabilnu naplatu javnih prihoda uprkos tome što je povećan neoporezivi dio plate, te je umanjena i ukinuta naplata određenih taksa, navodi se u saopštenju Poreske uprave Republike Srpske. Smanjena je stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje, čime se Republika Srpska odrekla dijela poreskih prihoda u korist privrede i radnika, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender