20. 05. 2022.
Srbi iz Republike Srpske jedinstveni – neće prisustvovati sjednici

Srbi iz Republike Srpske jedinstveni – neće prisustvovati sjednici

Srbi iz Republike Srpske jedinstveni – neće prisustvovati sjednici

Srpski poslanici iz Republike Srpske sutra neće prisustvovati hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu kriza u Ukrajini.

Iz Srpskog kluba su saopštili da je to odlučeno u koordinaciji sa poslaničkim klubovima SNSD-a i SDS/PDP/DNS u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

“Uvjereni smo da je ta sjednica zakazana da bi produbila podjele i izazivala sukobe u BiH, uvlačeći nas u raspravu o sukobima u Ukrajini”, istaknuto je u saopštenju.

Pored toga, podsjećaju iz Srpskog kluba, Parlamentarna skupština BiH nije zadužena za spoljnu politiku, koja je Ustavom definisana kao nadležnost Predsjedništva BiH, čiji su članovi iz Federacije BiH juče odbili da raspravljaju o istoj temi na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Poslanici iz Republike Srpske posvećeni su očuvanju mira, očuvanju Dejtonskog sporazuma i ustavnih principa koji definišu jednaka prava tri naroda i dva entiteta”, zaključuje se u saopštenju, koje je potpisao predsjednik Srpskog kluba Nenad Stevandić.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je juče Srni da parlament BiH nije institucija koja treba da se bavi krizom u Ukrajini, nego da je za ta pitanja nadležno Predsjedništvo BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH najavljeno je da će sutra u Sarajevu biti održana hitna sjednica Predstavničkog doma u vezi sa krizom u Ukrajini koju je zatražilo devet poslanika iz Federacije BiH, među kojima je i predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Zvizdić, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender