25. 05. 2022.
Održan hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Održan hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Održan hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN

Vojne operacije oko nuklearnih lokacija su neprihvatljive i neodgovorne, saopštila je danas zamjenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za politička i mirovna pitanja Rozmeri Dikarlo na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Napadi na nuklearna postrojenja su u suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom.Treba uložiti sve napore kako bi se izbjegao katastrofalni nuklearni incident, poručila je Dikarlo na hitnom sastanku Savjeta bezbjednosti UN, nakon što su ruske snage u Ukrajini napale i zauzele nuklearnu elektranu u Zaporožju, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je danas međunarodnu zajednicu da preduzme odlučnu akciju, nakon što su ruske snage zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što bi, kako se tvrdi, moglo da izazove nuklearnu katastrofu.

Ukrajinski zvaničnici navode da nuklearna centrala u Zaporožju, na jugoistoku Ukrajine, radi normalno nakon što su je tokom noći zauzele ruske snage u borbama, prenosi agencija Rojters.

Iz ministarstva, međutim, upozoravaju da bi svako oštećenje skladišta za istrošeno nuklearno gorivo moglo izazvati nuklearno zračenje, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender