17. 05. 2022.
U strahu od nuklearnog napada: Banjalučani traže i kupuju jod

U strahu od nuklearnog napada: Banjalučani traže i kupuju jod

U strahu od nuklearnog napada: Banjalučani traže i kupuju jod

U nekoliko banjalučkih apoteka rekli su nam da građani posljednjih nekoliko dana više nego ranije traže jod, konkretno tablete kalijum jodida.

Zbog aktuelne situacije u Ukrajini, internetom kruži nekoliko verzija “prve pomoći u slučaju nuklearnog rata”, gdje ove tablete igraju ključnu ulogu.

U apoteci “Anapharm” su nam rekli da je interesovanje za ove tablete povećano posljednjih dana, ali da građani ne mogu “na svoju ruku” da ih kupuju i uzimaju.

“Kalijum-jodid nije u slobodnoj prodaji, za njega je potrebna preporuka ljekara i recept”, kažu iz Anapharma.

Isti odgovor dobili smo i u apoteci B Pharm – građani se raspituju i traže da kupe “za ne daj bože”.

U Bioshopu “Minela” kažu da ne prodaju lijekove za koje treba recept, nego samo medikamente i stvari koje su u slobodnoj prodaji, a da su građani generalno zainteresovani za lijekove i suplemente koji podižu imunitet i da kupuju više, jer prave zalihe.

U dežurnoj poslovnici “Moje apoteke” kažu da nisu imali povećan broj zahtjeva nego inače, ali i da građani generalno u posljednje vrijeme kupuju više lijekova na bazi joda za dezinfekciju ili kao dodatak prehrani.

U apoteci “Expera” niko (još) nije tražio kalijum jodid.

Na stranici Quantum of Science, koja se bavi promocijom medicine i nauke objavljen je tekst magistra farmacije Stibora Markovića, u kome autor objašnjava da uzimanje visokih doza joda nije smisleno kao prevencija prije bilo kakvog nuklearnog akcidenta.

“Odluka o potrebi davanja joda zavisi os udaljenosti od nuklearnog akcidenta, te pojavi radioaktivnih izotopa joda. Samo službe zadužene za takve situacije mogu dati jasnu informaciju, jer odluka od davanju visokih doza joda mora biti savršeno poklopljena s porastom radioaktivnosti.

Doze koje se daju kod nuklearnih akcidenata su vrlo visoke – 100 mg za odraslu osobu i djecu iznad 12 godina. Takve se doze daju uglavnom jednokratno. Ponavljanje doze je rijetkost i preferiraju se druge mjere. Takve visoke doze nisu samo “natjecatelj” s radioaktivnim jodom već izazivaju akutni Wolff-Chaikoff efekat. To je efekt blokiranja “organifikacije” joda odnosno ugradnje joda u biološke molekule poput koloida u štitnjači, odnosno privremeno blokiranje stvaranje hormona štitnjače.

Nesmotreno uzimanje ovako visokih doza joda kroz neki period ili uz ponavljanje može biti jako opasno po zdravlje. Samo iskusni medicinski radnik vam to može propisati”, kaže Marković.

Kompletno objašnjenje potražite na OVOM LINKU i nikako nemojte uzimati ni kalijum jodid, ni nikakve druge lijekove na svoju ruku.

(Mondo)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender