24. 05. 2022.
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck, Rusi uništili punkt bataljona “Ajder”

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck, Rusi uništili punkt bataljona “Ajder”

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck, Rusi uništili punkt bataljona “Ajder”

Ukrajinske trupe jutros su granatirale Donjeck. Ruska vojska objavila je snimak napada udarne bespilotne letjelice koja je uništila komandno-osmatrački punkt ukrajinskog bataljona “Ajdar” na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Objavili su i snimak napredovanja ruskih snaga u Kijevskoj oblasti.

Rusija je objavila prekid vatre u Marijupolju i Volnovahi, kako bi civili napustili ove gradove, rečeno je novinarima u Ministarstvu odbrane Rusije.

“Danas, 5. marta, od 10.00 sati ujutru po moskovskom vremenu, ruska strana objavljuje prekid vatre i otvara humanitarne koridore za izlazak civila iz Marijupolja i Volnovahe”, rečeno je u Ministarstvu, uz napomenu da su humanitarni koridori i maršrute izlaska usaglašene s ukrajinskom stranom.

Slovačka ne planira da predaje svoje avione Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane ove zemlje Martina Kovalj-Kakaščikova u vezi sa objavama u nizu zapadnih medija na ovu temu.

O ovom pitanju nikada nije ni bilo razgovora. Ne možemo predavati (drugoj zemlji) tako važan element zaštite našeg vazdušnog prostora bez adekvatne zamjene“, objasnila je portparolka.

​​​​​Administracija Džozefa Bajdena razmatra zabranu američkog uvoza ruske sirove nafte dok se Kongres utrkuje u usvajanju takvog ograničenja kako bi kaznio Kremlj za napad na Ukrajinu, prenosi Blumberg.

U okviru administracije i sa američkim privrednicima vode se razgovori o uticaju koji bi takav potez imao na američke potrošače i globalno snabdevanje, tvrde ljudi koji su upoznati sa tim.

Singapur je uveo sankcije za četiri ruske banke, objavljeno je na sajtu tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

“Svim finansijskim institucijama u Singapuru, uključujući banke, finansijske kompanije, osiguravajuća društva, posrednike, berze, pružaoce platnih usluga, zabranjeno je da rade sa bankama VTB, Rusija, Promsvijazbank i VEB.RF”, navodi se u saopštenju.


Singapur je uveo sankcije za četiri ruske banke, objavljeno je na sajtu tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova.

– Svim finansijskim institucijama u Singapuru, uključujući banke, finansijske kompanije, osiguravajuća društva, posrednike, berze, pružaoce platnih usluga, zabranjeno je da rade sa bankama VTB, Rusija, Promsvijazbank i VEB.RF”, navodi se u saopštenju.

U Bjelorusiji bi danas ili sutra trebalo da bude održana nova runda ukrajinsko-ruskih pregovora na kojoj će se razgovarati o dogovorenom uspostavljanju humanitarnih koridora i prekidu vatre na mjestima gdje se evakuišu civili.

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija održana oštra rasprava zbog ratnih dejstava i požara oko nuklearne elektrane u Zaporožju. Rusija nije odgovorna za požar u blizini najveće evropske nuklearne elektrane, izjavio je ruski ambasador u Ujedinjenim Nacijama Vasilij Nebenzja, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender