23. 05. 2022.
Vlada FBiH: Za povratnike planirano više od 48,2 miliona KM

Vlada FBiH: Za povratnike planirano više od 48,2 miliona KM

Vlada FBiH: Za povratnike planirano više od 48,2 miliona KM

Prijedlogom budžeta Federacije BiH /FBiH/ za ovu godinu federalna Vlada planira da izdvoji više od 48,2 miliona KM za podršku povratnicima, saopšteno je iz Vlade tog entiteta.

Tekući transferi federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica ove godine planirani su u iznosu od 40,4 miliona KM, od kojih su 25,4 miliona KM planirana za raseljena lica i povratnike, precizirano je u saopštenju iz Vlade FBiH.

Drugi transfer ovog ministarstva podrazumijeva 11 miliona KM za povratničke programe.

Znatno povećanje je i u kapitalnim transferima federalnog Ministarstva raseljenih lica i izbjeglica, koji su u ovogodišnjem budžetu planirani u iznosu od pet miliona KM, od čega je jedan milion KM namijenjen za projekte Memorijalnog centra u Potočarima.

“Povećanjem budžeta, Vlada je iskazala volju za značajnijom podrškom i brigom prema povratničkoj zajednici. To znači veća podrška infrastrukturi, zapošljavanju, izgradnji stambenih jedinica, humanitarnim projektima, studentskim stipendijama, prevozu učenika i slično”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade FBiH navode da će najveći dio sredstava biti usmjeren “u razvojne projekte koji će omogućiti nova i zadržati trenutna radna mjesta”.

Iz Vlada FBiH podsjećaju da je na tematskoj sjednici u Mostaru utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu u iznosu od 5.597.618.777 KM, koji je veći za dva odsto, odnosno za 116,4 miliona KM od budžeta za 2021., javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender