20. 05. 2022.
Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Zelenski: Rusi napreduju ka trećoj elektrani

Ruske snage su do sada zauzele dvije ukrajinske nuklearne elektrane i napreduju ka trećoj, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tokom razgovora sa američkim senatorima.

Zelenski je saopštio da je trenutno ugrožen treći objekat, Južnoukrajinska nuklearna elektrana, koja se nalazi 120 kilometara sjeverno od Nikolajeva, jednog od nekoliko gradova koje su Rusi opsijedali u toku današnjeg dana, prenosi AP.

Elektrane pod kontrolom Rusa su Zaporožje u gradu Energodaru, najveće nuklearno postrojenje u Evropi, a druga je Černobilj, koji nije aktivan, dok je ranije rusko granatiranje izazvalo požar u Zaporožju, koji je ugašen bez širenja radijacije.

Tehnički bezbjednosni sistemi nisu oštećeni, i nivoi radijacije su i dalje normalni u elektrani u Zaporožju, prema nuklearnom regulatoru zemlje, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Dva od šest reaktora u elektrani, najvećoj u Evropi, trenutno rade nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad lokacijom, navela je IAEA.

Ukrajina ima četiri nuklearne elektrane sa ukupno 15 reaktora, navodi Asošijejted pres, javlja Tanjug.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender