17. 05. 2022.
Klizavi i mokri kolovozi zbog snijega

Klizavi i mokri kolovozi zbog snijega

Klizavi i mokri kolovozi zbog snijega

U većem dijelu Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, dok se u višim predjelima i preko planinskih prevoja snijeg zadržava na kolovozima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog snijega na kolovozu, saobraćaj se u FBiH sporije odvija na dionicama Sarajevo-Tuzla, Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor, Bugojno-Novi Travnik, Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar, Glamoč-Mliništa i Livno-Kupres-Bugojno, a u zapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose.

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna i sporija vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, a mjestimično je smanjena vidljivost zbog niske oblačnosti.

Zbog radova u Trnu, izmijenjen je režim saobraćaja na putu Čelinac-Kotor Varoš i Čelinac-Ukrina, Rudanka–Doboj jedan, Rudanka-Doboj, Srbac-Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva-Razboj, Razboj-Tedin Han, Tedin Han-Teslić, Banjaluka-Stari Majdan dva, Jezero-Šipovo, Šipovo-Novo Selo, Ukrina-Gornja Vijaka.

Zbog aktiviranog klizišta saobraća se otežano, jednom saobraćajnom trakom na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, na regionalnom putu Bistrica-Podgrab u mjestu Filipovići i na magistralnom putu Brod na Drini-Granični prelaz Hum/Šćepan Polje, gdje je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Vangabaritni teret prevozi se na putnim pravcima Lepenica-Blaževac i Luke-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Rogatica-Čemernica, gdje vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na putu Polje-Podnovlje, za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku dionice Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn i na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog radova u tunelu “Crnaja” na putu Konjic-Jablanica i u tunelu “Skela” na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim časovima obustavlja.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putnim pravcima Srebrenik-Ormanica, Grude-Ljubuški i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender