24. 05. 2022.
Obilježene “Kozarske poklade”: Čuvar tradicije i običaja (FOTO)

Obilježene “Kozarske poklade”: Čuvar tradicije i običaja (FOTO)

Obilježene “Kozarske poklade”: Čuvar tradicije i običaja (FOTO)

Ni snježne padavine nisu spriječile brojne građane Banje Luke i Prijedora da se okupe ispred Hrama Svetog Proroka Ilije u Bistirci i prisustvuju 16. „Kozarskim pokladama“, kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana pred početak velikog Vaskršnjeg posta.

Ovoj tradicionalnoj kulturno-vjerskoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, koji je istakao da mu je čast uz naš narod i običaje obilježiti ono što odlikuje ova potkozarska sela.

-Ovo dokazuje da narod ne odustaje od svoje kulture, običaja i onoga što mu je duboko u srcu – kazao je on.

Domaćini ove manifestacije su zajedno gradovi Banja Luka i Prijedor, što je prema gradonačelnikovima riječima – primjer dobre saradnje dva grada.

– Važno je da gradovi među sobom sarađuju i da se podržavaju, da imaju svoje važne dane koje narod voli i tu imamo potupno jedinstvo. Dakle, ovo je dan okupljanja, praštanja ljubavi i kada treba da opet shvatimo koliko je važno se okupimo i koliko je važno da postoje oni naši interesi, nacionalni, koji su iznad podjela po bilo kojim osnovama – rekao je gradonačelnik.

Veliki broj prisutnih na današnjoj manifestaciji, kako je naglasio – dokaz je da imamo budućnost i da naša sela žive.

-Grad ima velike planove za potkozarska sela i kada je riječ o putnoj i vodovodnoj infrastrukturi, ali i ulaganju u poljoprivredu. Ovdje radimo i spomen obilježje kao sjećanje na naš narod koji je stradao i u Drugom svjetskom ratu i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu – zaključio je gradonačelnik.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički kazao je da ova manifestacija ima za cilj njegovanje tradicije i običaja, posebno danas na Bijele poklade.

-Ovo je dan kada treba da oprostimo jedni drugima, izmiriti se i pružiti ruku jer nema čovjeka koji živi, a da ne griješi – poručio je paroh Marić.

Današnjoj manifestaciji prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Naime, manifestacija „Kozarske poklade“ počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Nakon toga, mnogobrojni građani mogli su da uživaju prigodnom programu i gastronomskim đakonijama, koje su pripremile domaćice potkozarskih sela.

Organizatori današnje manifestacije, koja je crkveno-narodnog karaktera, su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica (Bistrica – Verići) i turističke organizacije gradova Banja Luka i Prijedor, navode iz Gradske uprave.

Подкозарје - Бистрица 16. "Козарске покладе" - Фото: СРНА
Козарске покладе - ФОТО:СРНА

Selak: Kozarske poklade – praznik Banjaluke i Prijedora

Tradicionalna narodna manifestacija Kozarske poklade na najbolji način spaja dva krajiška grada Banjaluku i Prijedor, čuvajući tradiciju ovih krajeva i okupljajući narod oko zajedničkih običaja, poručio je predsjednik SPS Goran Selak povodom održavanje ove tradicionalne manifestacije u Verićima i Piskavici.

Selak: Kozarske poklade - praznik Banjaluke i Prijedora

Uprkos padavinama i nešto hladnijem vremenu, Kozarske poklade okupile su veliki broj mještana, Banjalučana i Prijedorčana, a Selak ističe da je i cilj ove manifestacije okupljanje, druženje i obilježavanje početka vaskršnjeg posta.

“Kozarske poklade su narodni događaj koji uvijek posjećujem, a ove godine smo učestvovali i pomogli u organizaciji. Postavili smo i šator za posjetioce, koji je dobro došao zbog vremenskih prilika, a posebno hvala našim damama iz foruma žena SPS Banjaluka i Prijedor koje su se potrudile da sve bude kako treba. Kozarske poklade obilježavaju se na granici Prijedora i Banjaluke tako da je ovo i druženje prijatelja iz naša dva grada, a mi smo pored prijatelja okupili i naše odbornike u skupštinama Banjaluke i Prijedora, kao ljude čiji je posao da rade na razvoju i Prijedora i Banjaluke kao i ovog zajedničkog dijela Potkozarja”, poručio je Selak, javljaju Nezavisne novine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender