26. 05. 2022.

Putin: Prekid operacije kada se ispune zahtjevi Moskve

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu da će Rusija prekinuti specijalnu operaciju u Ukrajini samo ako Ukrajinci prestanu da se bore i ako budu ispunjeni zahtjevi Moskve, saopšteno je iz Kremlja.

U saopštenju se navodi da je Putin tokom telefonskog razgovora sa Erdoganom rekao da se ruska operacija odvija po planu, te izrazio nadu da će ukrajinski pregovarači imati konstruktivniji pristup razgovorima i uzeti u obzir stanje na terenu.

Kancelarija turskog predsjednika saopštila je da je Erdogan zatražio od Putina da proglasi primirje u Ukrajini, otvori humanitarne koridore i potpiše mirovni sporazum.

U saopštenju izdatom nakon jednoipočasovnog razgovora navodi se da je turski predsjednik poručio ruskom lideru da je spreman da doprinese mirnom rješavanju sukoba, javio je Rojters.

Erdogan je izrazio uvjerenje da bi primirje ublažilo zabrinutost oko humanitarne situacije.

– Predsjednik Erdogan obnovio je svoj poziv za zajedničko stvaranje mira i naglasio važnost preduzimanja hitnih koraka ka postizanju primirja, otvaranja humanitarnih koridora i potpisivanja mirovnog sporazuma – piše u saopštenju kancelarije predsjednika Turske, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender