24. 05. 2022.
Zašto nam se vrti u glavi kada naglo ustanemo?

Zašto nam se vrti u glavi kada naglo ustanemo?

Zašto nam se vrti u glavi kada naglo ustanemo?

Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, mnogi poslovi zahtjevaju da dugo sjedite. Povremeno možete osjetiti da se osjećate čudno, da vam se vid magli ili imate vrtoglavicu kada ustanete. Ova pojava naziva se ortostatska hipotenzija.

Prema klinici Mejo, ortostatska hipotenzija poznata je kao posturalna hipotenzija ili oblik niskog krvnog pritiska koji se javlja kada ustanete poslije dugog ležanja ili sjedenja.

Ostali simptomi ovog stanja uključuju zamagljen vid, slabost, a u težim slučajevima konfuziju, nesvjesticu i mučninu.

Kako navode stručnjaci sa Klivlendske klinike, razlog za ovu pojavu je što krvni pritisak brzo opada dok tijelo mijenja položaj iz sjedećeg u uspravan položaj.

– Uobičajeno, krvni sudovi u donjem dijelu tijela se sužavaju kada ustajemo, a krvni pritisak previše pada pri promjeni položaja tijela – istakao je kardiolog Gaj Maieda, za Everiday Healt.

Ako se ovaj proces ne odvija dovoljno brzo, dotok krvi u mozak može se smanjiti, što dovodi do vrtoglavice i osjećaja nesvjestice. Ortostatska hipotenzija može biti simptom i drugih stanja u našem organizmu.

Kako navode istraživači sa klinike Mejo, ljudi koji su anemični, imaju deficit vitamina B12, Adisonovu bolest ili bolest štitne žlijezde, imaju veći rizik da steknu ovu hipertenziju., piše Prva.

Rizik povećavaju i srčane bolesti i depresija.

Dehidracija je često veliki uzrok ortostatske hipotenzije, jer nedostatak vode može smanjiti količinu krvi koja kruži kroz vene.

Ako se ove pojave dešavaju često i duže vrijeme, trebalo bi posjetiti ljekara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender