21. 05. 2022.
Odgođeno ročište Belivuku, advokat traži izuzeće tužilaca

Odgođeno ročište Belivuku, advokat traži izuzeće tužilaca

Odgođeno ročište Belivuku, advokat traži izuzeće tužilaca

 U Specijalnom sud u Beogradu večeras je odgođeno pripremno ročište pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optuženim za pet ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Suđenje je odgođeno jer je Belivukov branilac Dejan Lazarević zatražio izuzeće postupajućeg zamjenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, kao i predsjednika sudskog vijeća Vinke Berahe. “Zahtev sam podneo zbog nepravilnosti u radu postupajućeg tužioca, a posle potvrđivanja optužnice Beraha je donela odluku o potvrđivanju sporazuma o svedočenju za koje nije mogla za dva krivične dela, već sudija za prethodni postupak”, rekao je Lazarević novinarima ispred Specijalnog suda.

O ovom zahtjevu će biti odlučeno do četvrtka, 10. marta, kada je zakazan nastavak ročišta. Belivuk i Miljković su podržali ovaj zahtjev obrativši se kratko sudu. Jedan od razloga za izuzeće tužioca je što je Belivuk bio prisluškivan u pritvoru. Prethodno je ročište kasnilo tri časa pošto je straža svakog od optuženih detaljno pretresala iz razloga bezbjednosti i provjere da li imaju kod sebe nešto nedozvoljeno.

Policija je, takođe, sa posebno dresiranim psima provjeravala i hodnik, sudnicu i okolne prostorije iz predostrožnosti. Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i još 28 pripadnika ovog kriminalnog klana optuženi su za pet ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posjedovanje oružja. Prema sumnjama tužilaštva, Belivuk i ostali su formirali ovu kriminalnu grupu kako bi pod paravanom navijačke grupe “Principi” vršili razna krivična djela i tako preuzeli primat u podzemlju. Optužnica protiv Belivuka i njegovog monstruoznog klana ima 322, a dokazi 10.000 stranica.

Klan se tereti da su svoje suparnike u vikendici u Ritopeku, kod Beograda, tukli i mučili, sjekli na komade, mljeli u mašini za mljevenje mesa, a ostatke potom u džakovima nosili i prosipali u Dunav. U optužnici se navodi da je grupa bila dio kavačkog kriminalnog klana iz Crne Gore koji je godinama u ratu sa škaljarskom grupom, takođe, iz Crne Gore.

Osim iskaza dva svjedoka-saradnika, jedan od ključnih dokaza protiv grupe, koja je optužena za ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Lazara Vukićevića i Gorana Veličkovića, jesu i poruke koje su razmjenjivali putem aplikacije “skaj”, za koju su vjerovali da je šifrovana i da u nju istražitelji ne mogu da uđu. U tim telefonima je nađeno 55 fotografija žrtava, čija tijela su komadali i sve snimali.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu podiglo je u 30. jula prošle godine optužnicu protiv Belivuka i njegove grupe. Prethodno su 4. februara prošle godine uhapšeni Belivuk i Miljković i još 17 osoba, a kasnije i ostatak grupe, javlja Srna.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender